Musztardowa tarta

Najmilsi moi odkryłam przepyszną musztardę. Develey zawsze smakowały mi najbardziej, nr 1 Dijon, ale ta jest totalnie wyjątkowa. To połączenie musztardy z sosem Tabasco®. Smakuje mi oczywiście w połączeniu z parówkami, kiełbaskami czy mięsem z grilla. Dzisiejszego dnia jednak, z okazji jej dnia, dodałam musztardę do tarty. Powstała musztardowa tarta – boskie danie, na które serdecznie Was zapraszam.

musztardowa tarta

Musztardowa tarta z boczkiem, pomidorami suszonymi i karczochami

Przyrządzenie:
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Wymieszaj ze sobą składniki na sos i dopraw.
Boczek usmaż na suchej patelni, aż stanie się chrupki i nabierze złocistej barwy. Odsącz na ręczniku papierowym.
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto. Połóż boczek, kapary, pomidory suszone i karczochy. Całość zalej sosem musztardowym z Tabasco®.
Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 minut, aż sos się zetnie i leciutko przyrumieni.
Tartę przystrój gałązkami świeżego tymianku. Musztardowa tarta gotowa do jedzenia.
Smacznego!:

musztardowa tarta
musztardowa tarta
musztardowa tarta
musztardowa tarta
  • 200 g mąki pszennej (typ poniżej 450)
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
nadzienie:
  • 300 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki sparzonych wrzątkiem kaparów
  • 12 pomidorów suszonych w oleju, odsączonych i pokrojonych w paseczki
  • 10 serc karczochów z puszki, odsączonych i przekrojonych na pół
  • gałązki tymianku na górę tarty
sos:
  • 150 g startego sera Manchego (jeśli nie masz możesz użyć innego twardego)
  • 3 łyżki musztardy Develey z Tabasco®
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz