Tarta z Kabanoskami i kurkami

Wiecie już, że Kabanoski bardzo dobrze zadomowiły się u Czosnków:) Dlatego jest jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem ich w innym wydaniu niż jako przekąskę. Tarta z Kabanoskami, świeżutkimi kurkami z sosem z hiszpańskim serem Manchego. Cudowności.

tarta z kabanoskami

Tarta z Kabanoskami i kurkami

Przyrządzenie:
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Wymieszaj ze sobą składniki na sos i dopraw.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż szalotki. Dodaj kurki. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smaż mieszając około 10 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Wstaw na 10 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 minut.
Wyjmij ciasto. Połóż kurki z cebulką, pokrojone na około 2 – 3 cm kawałki Kabanoski i pomidorki koktajlowe.
Całość zalej dokładnie sosem serowym. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 minut, aż sos się zetnie i leciutko przyrumieni.
Z wierzchu posyp świeżo posiekanym grubym szczypiorem. Tarta z kabanoskami, kurkami i pomidorkami koktajlowymi jest gotowa. Podawaj najlepiej gorącą.
Smacznego

tarta z kabanoskami
tarta z kabanoskami
tarta z kabanoskami
  • 200 g mąki pszennej (typ poniżej 450)
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

nadzienie:

  • 2 opakowania Kabanosków Classic Henryk Kania
  • 2 posiekane cebule szalotki
  • 400 g świeżych oczyszczonych kurek
  • masło klarowane
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 10 żółtych pomidorków koktajlowych umytych i pokrojonych w plasterki

sos:

  • 150 g świeżo startego sera Manchego lub innego twardego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz