Ravioli z cielęciną

Nie jest to zapewne niespodzianka dla Was, że przedstawiam kolejny makaron, dzisiaj ravioli z cielęciną. To jest jedno z tych dań, przy których tak bardzo nie mogłam doczekać się konsumpcji, że ślina prawie ciekła na podłogę podczas robienia zdjęć. Naprawdę bardzo to było pyszne i na 100% jeszcze nie raz je przygotuję. Was też do tego zachęcam. Nie pożałujecie.

ravioli z cielęciną

Ravioli z cielęciną

Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto na makaron. Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj farsz. Cielęcinę umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Szalotki posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Posiekaj także czosnek. Do szalotek dodaj mięso i czosnek. Smaż, aż mięso będzie gotowe. Dopraw ewentualnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cielęcinę przełóż do miski. Dodaj do niej serek z pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jak najcieniej. Ja używam do tego maszynki do makaronu. Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.

Gotuj pierożki w osolonej wodzie około 3 – 4 minuty. Na patelni rozgrzej masło i dodaj listki szałwii. Podgrzewaj na małym ogniu.

Na koniec, na niecałą minutę włóż ravioli na patelnię z masłem i szałwią. Delikatnie zamieszaj, aby nie uszkodzić pierożków. Nałóż porcje na talerze i posyp ravioli świeżo startym parmezanem i zmielonym czarnym pieprzem. Ravioli z cielęciną to idealny posiłek na jesienne dni.
Smacznego!

ravioli z cielęciną
ravioli domowe

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 3 jajka
  • szczypta soli

sos:

  • 100 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • około 20 listków szałwii

nadzienie:

  • 40 dag udźca cielęcego
  • 250 g serka śmietankowego z kolorowym pieprzem
  • 2 cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz