Po warsztatach w Regent Warsaw Hotel, na których przygotowywaliśmy kluseczki z ricotty z grzybami, zainspirowana wielce, postanowiłam przyrządzić w domu kluseczki dyniowe z sosem z kurek. O samym spotkaniu opowiem Wam w innym poście, bo jest co opisywać.
Tymczasem zapraszam na przepyszne, cudne, rozpływające się w ustach dyniowe kluseczki.
Kluseczki dyniowe z sosem kurkowym
Po ostudzeniu usuń rozmaryn i łyżeczką wyjmij miękki miąższ dyni, razem z czosnkiem. Zetrzyj na puree, najlepiej używając blendera. Do masy dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i wstaw do lodówki.
Na patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego i zeszklij cebulę. Dodaj kurki, dolej oliwę truflową. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. Smaż około 10 minut na średnim ogniu, mieszając.
Dodaj śmietanę, wymieszaj i dodaj szałwię. Gotuj 3 minuty i zestaw z ognia. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Puree z dyni z jajkami wyjmij z lodówki. Dodaj 3 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszaj.
Na deskę wysyp mąkę, połóż łyżkę puree z dyni, przysyp mąką i delikatnie rękami uformuj długi prostokąt. Nożem odcinaj małe prostokąty i wrzucaj do wrzącej osolonej wody.
Gotuj, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Na talerzu ułóż kluseczki. Polej sosem z kurek i posyp płatkami parmezanu. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj od razu.
Smacznego