Kluseczki dyniowe z sosem kurkowym

Po warsztatach w Regent Warsaw Hotel, na których przygotowywaliśmy kluseczki z ricotty z grzybami, zainspirowana wielce, postanowiłam przyrządzić w domu kluseczki dyniowe z sosem z kurek. O samym spotkaniu opowiem Wam w innym poście, bo jest co opisywać.
Tymczasem zapraszam na przepyszne, cudne, rozpływające się w ustach dyniowe kluseczki.

kluseczki dyniowe

Kluseczki dyniowe z sosem kurkowym

Przyrządzenie:
Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż pestki z miękkim miąższem. Na kawałkach dyni połóż czosnek, rozmaryn, polej ją oliwą truflową, posól i posyp pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 25 minut, aż będzie miękka.
kluseczki dyniowe
kluseczki dyniowe

Po ostudzeniu usuń rozmaryn i łyżeczką wyjmij miękki miąższ dyni, razem z czosnkiem. Zetrzyj na puree, najlepiej używając blendera. Do masy dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i wstaw do lodówki.
Na patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego i zeszklij cebulę. Dodaj kurki, dolej oliwę truflową. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. Smaż około 10 minut na średnim ogniu, mieszając.
Dodaj śmietanę, wymieszaj i dodaj szałwię. Gotuj 3 minuty i zestaw z ognia. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

kluseczki dyniowe

Puree z dyni z jajkami wyjmij z lodówki. Dodaj 3 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszaj.
Na deskę wysyp mąkę, połóż łyżkę puree z dyni, przysyp mąką i delikatnie rękami uformuj długi prostokąt. Nożem odcinaj małe prostokąty i wrzucaj do wrzącej osolonej wody.
Gotuj, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Na talerzu ułóż kluseczki. Polej sosem z kurek i posyp płatkami parmezanu. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj od razu.
Smacznego

kluseczki dyniowe
kluseczki dyniowe
kluseczki dyniowe
kluseczki dyniowe
kluseczki dyniowe

kluseczki:

  • 1 mała dynia (nie ważyłam, ale myślę, że miała około 3 kg)
  • 2 – 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej + do podsypywania podczas formowania kluseczek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • oliwa z oliwek z truflami do skropienia dyni
sos:
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 50 dag świeżych kurek (do mojego sosu trafił jeszcze 1 podgrzybek:)
  • masło klarowane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z truflami
  • 300 ml śmietany 18%
  • około 15 listków pokrojonej w paseczki świeżej szałwii
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • parmezan