Oto danie, które kolorami, zapachem i cudownymi przenikającymi się smakami, zdecydowanie umiliło nam dzisiejszy, kolejny chłodny dzień. Jest przepyszne. Postanowiłam trochę pofantazjować i połączyłam ze sobą wiele moich ulubionych smaków – kolendra, rzeżucha, awokado, sos Tabasco, czosnek, pomidorki, sos sojowy i mięciutkie mięsko gotowanego kurczaka. Uwierzcie – coś niesamowitego. Zjadłam dużo – przyznaję się i wcale nie jest mi z tym źle, bo takie tacos z kurczakiem to bomba witamin. Sama przyjemność.
Tacos z kurczakiem i warzywami
Piersi z kurczaka ugotuj do miękkości (20 – 30 minut) w wodzie razem z selerem naciowym, liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz łyżeczką soli.
Po odcedzeniu i ostygnięciu kurczaka, porwij mięso na drobniejsze kawałki.
W misce zamieszaj kurczaka z cieciorką, sosem sojowym Kikkoman, posiekaną kolendrą i zielonym sosem Tabasco. Proporcji nie piszę – sprawdźcie smak i doprawcie mięso wedle swoich upodobań smakowych.
W drugiej misce zamieszaj awokado z sokiem limonki. Następnie pokrojone w kosteczkę pomidorki, czerwoną cebulę i czosnek. Dopraw solą i dobrzej zamieszaj.
Do podgrzanych tacos układaj porcje kurczaka i warzyw. Na górze polej jogurtem naturalnym i ułóż rzeżuchą.
Tacos z kurczakiem podawaj od razu.
Smacznego