Tacos z kurczakiem i warzywami

Oto danie, które kolorami, zapachem i cudownymi przenikającymi się smakami, zdecydowanie umiliło nam dzisiejszy, kolejny chłodny dzień. Jest przepyszne. Postanowiłam trochę pofantazjować i połączyłam ze sobą wiele moich ulubionych smaków – kolendra, rzeżucha, awokado, sos Tabasco, czosnek, pomidorki, sos sojowy i mięciutkie mięsko gotowanego kurczaka. Uwierzcie – coś niesamowitego. Zjadłam dużo – przyznaję się i wcale nie jest mi z tym źle, bo takie tacos z kurczakiem to bomba witamin. Sama przyjemność.

tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem i warzywami

Przyrządzenie:

Piersi z kurczaka ugotuj do miękkości (20 – 30 minut) w wodzie razem z selerem naciowym, liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz łyżeczką soli.
Po odcedzeniu i ostygnięciu kurczaka, porwij mięso na drobniejsze kawałki.
W misce zamieszaj kurczaka z cieciorką, sosem sojowym Kikkoman, posiekaną kolendrą i zielonym sosem Tabasco. Proporcji nie piszę – sprawdźcie smak i doprawcie mięso wedle swoich upodobań smakowych.
W drugiej misce zamieszaj awokado z sokiem limonki. Następnie pokrojone w kosteczkę pomidorki, czerwoną cebulę i czosnek. Dopraw solą i dobrzej zamieszaj.
Do podgrzanych tacos układaj porcje kurczaka i warzyw. Na górze polej jogurtem naturalnym i ułóż rzeżuchą.
Tacos z kurczakiem podawaj od razu.
Smacznego

tacos z kurczakiem
tacos z kurczakiem
tacos z kurczakiem
  • 12 tacos
  • 2 podwójne oczyszczone i umyte piersi z kurczaka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 6 – 10 pomidorków o różnej wielkości i kolorze (ja miałam kilka małych czerwonych, kilka trochę większych i żółte)
  • pół czerwonej cebuli posiekanej
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • łyżka soku z limonki
  • sos sojowy Kikkoman
  • sos Tabasco z zielonych papryczek
  • 200 g odsączonej cieciorki z puszki
  • jogurt naturalny
  • 3 łyżki świeżo posiekanej kolendry
  • rzeżucha
  • sól