Poniższy przepis to prawie w całości danie Gordona Ramsay’a. Nieco go zmodyfikowałam – zamiast sałaty rzymskiej dodałam liście jarmużu i smażyłam na maśle klarowanym, a nie na oliwie. Łosoś w sosie pomidorowym, ogórkiem i jarmużem jest przepyszny. Niesamowita „eksplozja” smaków. Uwielbiam Gordona Ramsaya, to niesamowity kucharz. W jego książkach są same wyjątkowe przepisy. Zapraszam zatem na wyjątkowego łososia.
Łosoś w sosie pomidorowym z warzywami
Przyrządzenie:
Filety z łososia nasmaruj oliwą.
Wymieszaj pomidory, ogórek, natkę pietruszki i oliwki. Dopraw solą i pieprzem.
Pomidory zmiksuj z octem winnym, cukrem i bazylią. Przetrzyt przez sitko do rondelka. Podgrzej sos i gotuj, aż sos zredukuje swoją objętość o połowę (około 10 minut). Wmieszaj śmietanę i gotuj jeszcze 2 minuty. Dodawaj do sosu masło i ubijaj, aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.
Liście jarmużu porwij na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle klarowanym. Dopraw i odstaw.
Rozgrzej masło klarowane na innej patelni. Smaż filety z łososia po około 3 – 4 minuty z każdej strony, zaczynając od zewnętrznej strony (pokrytej wcześniej skórą) na spód. Dopraw podczas smażenia.
Warzywa zamieszaj z sosem winegret.
Na talerzu ułóż sałatkę z pomidorów i ogórka, liście jarmużu i łososia. Polej talerz dookoła sosem.
Smacznego