Łosoś w sosie pomidorowym z warzywami

Poniższy przepis to prawie w całości danie Gordona Ramsay’a. Nieco go zmodyfikowałam – zamiast sałaty rzymskiej dodałam liście jarmużu i smażyłam na maśle klarowanym, a nie na oliwie. Łosoś w sosie pomidorowym, ogórkiem i jarmużem jest przepyszny. Niesamowita „eksplozja” smaków. Uwielbiam Gordona Ramsaya, to niesamowity kucharz. W jego książkach są same wyjątkowe przepisy. Zapraszam zatem na wyjątkowego łososia.

łosoś w sosie pomidorowym
Łosoś w sosie pomidorowym z warzywami

Łosoś w sosie pomidorowym z warzywami

Przyrządzenie:
Filety z łososia nasmaruj oliwą.
Wymieszaj pomidory, ogórek, natkę pietruszki i oliwki. Dopraw solą i pieprzem.
Pomidory zmiksuj z octem winnym, cukrem i bazylią. Przetrzyt przez sitko do rondelka. Podgrzej sos i gotuj, aż sos zredukuje swoją objętość o połowę (około 10 minut). Wmieszaj śmietanę i gotuj jeszcze 2 minuty. Dodawaj do sosu masło i ubijaj, aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.
Liście jarmużu porwij na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle klarowanym. Dopraw i odstaw.
Rozgrzej masło klarowane na innej patelni. Smaż filety z łososia po około 3 – 4 minuty z każdej strony, zaczynając od zewnętrznej strony (pokrytej wcześniej skórą) na spód. Dopraw podczas smażenia.
Warzywa zamieszaj z sosem winegret.
Na talerzu ułóż sałatkę z pomidorów i ogórka, liście jarmużu i łososia. Polej talerz dookoła sosem.
Smacznego
łosoś w sosie pomidorowym
łosoś w sosie pomidorowym
łosoś w sosie pomidorowym
  • 4 filety z łososia, bez skóry
  • masło klarowane
  • oliwa z oliwek do nasmarowania łososia
  • 1 zielony ogórek, obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 pomidory, obrane, bez nasion, pokrojone w kostkę
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek, grubo posiekanych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 250 g liści jarmużu umytych i osuszonych
  • 3 łyżki sosu winegret (oliwa z oliwek, olej z orzeszków ziemnych, sól, czarny pieprz, sok z cytryny, biały ocet winny, ocet winny sherry)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sos:
  • 250 g pomidorów obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżeczka octu winnego na bazie sherry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanych świeżych listków bazylii
  • 100 ml tłustej śmietany (ja użyłam 18% i zdecydowanie mniej – 1 łyżkę)
  • 50 g masła, pokrojonego w kostkę (ja dodałam 1 łyżkę)