Ta przepyszna przystawka to moja inspiracja daniem, którego nauczył mnie Grzegorz Łapanowski. Na pewno jego wersję Wam jeszcze pokażę. Najpierw moja. Troszkę się trzeba „nakroić”, aby przygotować spring rolls z wędzonym łososiem i warzywami, ale naprawdę warto. Przyrządzałam je już wielokrotnie – wszyscy zawsze byli zachwyceni.
*(edit) W tym wpisie zapraszam na przepis Grzesia Łapanowskiego – Spring rolls z warzywami i wędzonym pstrągiem.
Spring rolls z wędzonym łososiem
Przyrządzenie:
Do miski dodaj żółtka z musztardą, cukrem i sokiem z cytryny. Wszystko razem utrzyj, najlepiej trzepaczką. Powoli, cienkim strumieniem, dolewaj olej. Cały czas ucieraj, aż powstanie gęsty majonez. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Składniki na pastę z awokado zmiksuj razem.
Połącz ze sobą także składniki na sos do podania.
Umyj warzywa i Obierz marchew. Pokrój warzywa w paseczki.
Papier ryżowy zanurzaj w soku z marchwii.
Na środku nakładaj po kolei: porcję majonezu, pasty z awokado, pocję łososia, marchew, pora, paprykę i kiełki rzodkiewki. Zawiń papier ryżowy w rulon – trochę tak jak zawija się sushi.
Pokrój rulon na mniejsze kawałki, idealne na jeden kęs.
Na talerzu, na którym podasz spring rollsy wylej sos do podania i układaj na nim rollsy.
Spring rolls z wędzonym łososiem są gotowe. Posyp wszystkie posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Smacznego