Dzisiaj zapraszam na kolejną odsłonę królika. Myślałam, myślałam i znowu się udało. Aby go przyrządzić – pamiętaj, że warto go długo marynować – najlepiej całą noc. Sos z orzechami włoskimi doskonale skomponował się z mięciutkim mięskiem królika. Podany z frytkami z batatów z tymiankiem – cudowności! Zdjęcia nie najlepsze, bo choć super sprzęt już mam to nie do końca umiem się nim posługiwać. Jak już nie ma światła dziennego to trochę się gubię. Myślę jednak, że nie jest tak źle i nawet tak wygląda smakowicie. Królik z orzechami i frytki z batatów.
Królik z orzechami i frytki z batatów
Przyrządzenie:
W naczyniu, w którym będziesz marynować królika zamieszaj czosnek, tymianek, rozmaryn, wino, ocet winny, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Włóż królika i odstaw go na 12 godzin, od czasu do czasu możesz przemieszać.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż na nim części królika z dwóch stron, aż nabiorą brązowej barwy. Wlej składniki marynaty, przykryj i gotuj na średnim ogniu około 40 minut.
Dodaj połowę orzechów i śmietanę. Zamieszaj dokładnie i dopraw sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Obierz bataty. Pokrój je w grubsze słupki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posól, posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Skrop oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym na 190 stopni, aż będą miękkie i zbrązowieją – około 25 minut.
Kawałki królika podawaj polane sosem i pozostałymi orzechami włoskimi. Obok połóż upieczone frytki z batatów. Podawaj od razu.
Smacznego