Bardzo smakują mi przeróżne tarty. Lubię też bardzo je przyrządzać. Moim zdaniem są bardzo wdzięczne w wykonaniu. Sprawia mi ogromną przyjemność przygotowywanie kruchego ciasta – lubię ten cały schemat przyrządzania go. Tym razem postanowiłam coś w nim urozmaicić i dodałam do ciasta utarte orzechy laskowe. Ciasto wyszło pyszne. Dodatki także super ze sobą współgrały. I cóż tu mogę napisać nieskromnie – wyszło danie idealne. Orzechowa tarta z łososiem warta jest spróbowania na pewno.
Orzechowa tarta z łososiem
Przyrządzenie:
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę, utarte orzechy z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajka i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Obsmaż kawałki łososia krótko, posypując go mieszanką soli morskiej z tymiankiem i skórką z cytryny i białym pieprzem. Zdejmij na talerz obok.
Ponownie rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek i po chwili liście szpinaku. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smaż, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Przełóż na talerz.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami. Nakłuj widelcem i wstaw formę do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 10 minut.
Żółtka zmieszaj razem ze śmietanką, musztardą, kaparami, suszonymi pomidorami, koperkiem, szczypiorem i startym Parmezanem. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Spód tarty wyjmij z piekarnika. Połóż łososia, szpinak i cukinię. Zalej wszystko powstałą mieszanką z warzyw, jajek i śmietanki.
Wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 25 minut, aż tarta na wierzchu będzie rumiana.
Smacznego