Kurczak w sosie hoisin i Blog Roku 2013

Kochani. Zanim napiszę przepis (kurczak w sosie hoisin), po raz kolejny poproszę Was o oddanie głosu na mój blog w konkursie Blog Roku 2013. Nie spodziewałam się, że będę miała jakiekolwiek szanse ze względu na to, że mój blog jest dosyć świeży. Jak wiecie, 11 lutego będzie miał pierwszą rocznicę.

Dlatego jestem bardzo szczęśliwa, że w tym momencie Czosnek w Pomidorach jest na 6 miejscu w rankingu. Na 224 blogi! Aż trudno mi w to uwierzyć. To niesamowicie miłe i motywujące do dalszego rozwoju i pisania dla Was. Nawet jeśli finalnie nie zakwalifikuję się do pierwszej dziesiątki to już mam poczucie, że odniosłam sukces. I to wszystko dzięki Wam – dziękuję bardzo.

Sądzę jednak, że jeśli są szanse to warto powalczyć o wejście do grona finałowej dziesiątki. Będzie mi bardzo miło, gdy zechcecie wesprzeć mnie w konkursie. Koszt sms to 1,23 pln brutto. Dochód z sms’ów zostanie przekazany łódzkiej fundacji Gajusz, która prowadzi hospicjum dla dzieci osieroconych.
Wyślijcie proszę sms o treści C00066 na numer 7122. W numerze bloga znak „0” to cyfra zero. Pamiętajcie także, aby nie wstawiać w treść sms’a spacji. Głosowanie trwa o piątku 06.02 do godz. 12:00. Z góry bardzo dziękuję Wam za wsparcie.

Dużo ostatnio w moim życiu fajnych rzeczy się dzieje. Poznaję mnóstwo cudownych ludzi i rozwijam się kulinarnie. Jestem pełna pozytywnych emocji i szczęśliwa. Pisząc tego posta śmieję się sama do siebie i nie mogę zupełnie się skupić – tyle myśli różnych w głowie 🙂 No, ale czas się sprężyć i pisać, bo pewnie za chwilę mąż z czosnkami wróci i na tym skończy się moja praca przy komputerze 😉

Zapraszam na kurczaka w sosie hoisin. Aby było trochę ostrzej, dodałam do marynaty sos Tabasco z czosnkiem. Przyrządziłam go z warzywami i mleczkiem kokosowym. Ryż przygotowałam z marynowanymi grzybami shitake i olejem sezamowym. Wszystko smażyłam na oleju do woka, który ostatnio nabyłam i jest super. Polecam – pięknie pachnie i się nie pali. To oleju sojowy z niewielką ilością oleju sezamowego.
kurczak w sosie hoisin
Kurczak w sosie hoisin

Kurczak w sosie hoisin

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sos Tabasco z czosnkiem
  • sos sojowy Kikkoman
  • 250 g ryżu jaśminowego
  • pomarańczowa papryka pokrojona w paseczki
  • 1 cebula obrana i pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w półplasterki
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 cukinia umyta i pokrojona w słupki
  • 2 cm obranego i posiekanego świeżego imbiru
  • 200 g grzybów shitake w słodko – kwaśnej zalewie, odsączonych (jeśli takich nie masz to użyj suszonych namoczonych lub świeżych)
  • olej do woka (może być rzepakowy jeśli nie masz takiego)
  • gruby szczypior posiekany
  • olej sezamowy
Przyrządzenie:
Ryż przepłucz kilka razy pod zimną wodą. W garnku zalej wodą i odstaw na 30 minut.
Pierś z kurczaka oczyść, umyj pod zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do marynaty z sosu hoisin, sosu sojowego i sosu Tabasco z czosnkiem. Odstaw na 30 minut.
W woku rozgrzej olej do woka. Smaż kurczaka na dużym ogniu, partiami i zdejmij na talerz obok. Ponownie rozgrzej olej. Dodaj cebulę i po chwili czosnek, imbir, paprykę i cukinię. Cały czas smaż na dużym ogniu i mieszaj. Po około 3 minutach dolej mleczko kokosowe i dodaj usmażonego kurczaka. Zamieszaj wszystko dokładnie i ewentualnie dopraw do smaku sosem sojowym i sosem Tabasco z czosnkiem.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni przysmaż go z grzybami. Na koniec dolej olej sezamowy i dodaj posiekany szczypior.
Kurczaka w sosie hoisin podawaj razem z ryżem posypanym posiekanym szczypiorem.
Smacznego
kurczak w sosie hoisin
kurczak w sosie hoisin