To pyszne danie to moja druga propozycja do konkursu Tesco Wyjątkowe dania jednogarnkowe, który organizowany jest na portalu durszlak.pl. Ponownie, nie chciałam obstawiać mojego zdjęcia produktami Tesco, które wykorzystałam w moim przepisie. W składnikach jednak zobaczycie, że było ich dość sporo. Danie jednogarnkowe, które Wam poniżej prezentuję jest przepyszne. Jestem z niego dumna, bo naprawdę mi wyszło. Zapraszam – wołowina w piwie z chrzanowymi kluskami.
Wołowina w piwie z chrzanowymi kluskami
Przyrządzenie:
W głębokim garnku lub żeliwnej brytfannie podgrzej oliwę i mocno zrumień mięso na dużym ogniu ze wszystkich stron, cały czas mieszając. Wyjmij mięso łyżką cedzakową na talerz.
Do garnka wrzuć cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj mąkę i zamieszaj dokładnie. Smaż około 1 minuty i dolej piwo. Doprowadź do wrzenia.
Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
Do garnka dodaj konfiturę z żurawiny, musztardę i pokruszone w rękach liście laurowe. Następnie dodaj mięso, marchewkę, kalarepę i pieczarki. Przykryj garnek i wstaw do piekarnika.
Piecz około 2 godziny, aż mięso zrobi się bardzo miękkie.
Tuż przed końcem pieczenia przygotuj kluski. Natkę pietruszki zagnieć z mąką, serem białym, chrzanem i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Uformuj około 8 równych kulek.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni. Odkryj garnek, wymieszaj jego zawartość i dopraw do smaku.
Ostrożnie ułóż kluski na wierzchu, nie zanurzając ich całkowicie w sosie. Przykryj garnek i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz jeszcze 20 minut.
Mięso w sosie podawaj z kluskami.
Smacznego