Królik duszony w piwie

Danie to powstało na konkurs z wykorzystaniem w składnikach piwa Książęce. Królik duszony w piwie z boczkiem, suszonymi śliwkami i ziołami jest wprost obłędny.
Początkowo chciałam wybrać do tego dania piwo Jasne Ryżowe Książęce. Przyznam jednak, że gdy w sklepie zobaczyłam Książęce Burgundowe – uwarzone z dziką różą, od razu czułam, że to będzie strzał w 10! I tak istotnie się stało. Smak tego piwa doskonale pasuje do tego zestawu składników.
Zapraszam serdecznie.

królik duszony
Królik duszony w piwie

Królik duszony w piwie

Przyrządzenie:

W garnku o grubym dnie podgrzej oliwę i obsmaż kawałki królika ze wszystkich stron, do zrumienienia.
Dodaj boczek, tymianek, natkę pietruszki, śliwki, sól, pieprz i mąkę. Zamieszaj dokładnie.
Dolej piwo i bulion.
Duś na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Podawaj królika polanego sosem, z ulubionym dodatkiem.

Smacznego!

królik duszony
Królik gotowany w piwie
królik duszony
Królik gotowany w piwie
  • 1 piwo Książęce Burgundowe (+1 do wypicia przy posiłku)
  • 1 królik umyty, osuszony i podzielony na kawałki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 500 ml bulionu (ja mam zawsze zamrożony, ale możesz użyć z kostki)
  • 15 dag suszonych śliwek
  • 30 dag boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżka mąki pszennej
  • garść posiekanego świeżego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz