Fast food domowy

Fast food domowy

Ta uczta to moje pierwsze dla Was opisane danie w moim nowym domu. Zaczynam od domowego fast food’u. Proponuję filety z dorsza i filety z indyka w panierce piwnej. Nauczył mnie ją przygotowywać Kurt Scheller – jest naprawdę wyjątkowa. Cukinię i pieczarki smażyłam w cieście z żółtek, mąki i wody. Do tego proponuję sos marinara. Zakochałam się w jego smaku gdy byłam w Stanach Zjednoczonych. Muszę przyznać, że udało mi się wiernie odzwierciedlić oryginał. Dodałam do niego sos Tabasco – może to był ten magiczny składnik, który sprawił, że tak lubię ten sos? Nie mogło też oczywiście zabraknąć frytek. Wszystko smażyłam we frytkownicy. Jeśli jednak jej nie posiadasz, to nie szkodzi – usmaż na patelni lub w garnku, w głębokim tłuszczu. Zapraszam na fast food domowy według Czosnka.
Nie piszę ilości jakie są potrzebne – wszystko wedle potrzeb i upodobań.

fast food domowy

Fast food domowy

Przyrządzenie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek i po chwili dolej wino. Smaż około 5 minut, aż prawie w całości odparuje. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą oraz kilka kropel Tabasco – ja lubię dość sporo. Wsyp bazylię i oregano oraz dopraw wszystko solą i pieprzem. Sos zmiksuj i spróbuj szybko – jest pyszny;)
Ziemniaki umyj dokładnie, pokrój w łódeczki i osusz dokładnie. Smaż w oleju nagrzanym do 110 stopni przez około 8 minut. Po tym czasie wyjmij je łyżką cedzakową. Gdy będą ostudzone smaż je ponownie w oleju nagrzanym do 175 stopni przez 5 minut, aż będą rumiane. Wyłóż na ręcznik papierowy i posól.
Składniki na ciasto piwne zamieszaj razem dokładnie.
Rybę i filety z indyka posól oraz posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obtocz w mące, następnie w cieście piwnym i smaż w oleju nagrzanym do 170 stopni, aż nabiorą złotego koloru i będą chrupkie. Wyłóż na ręcznik papierowy i posyp posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Warzywa obtocz w tempurze i smaż w oleju nagrzanym również do 170 stopni, aż będą rumiane. Także wyłóż je na ręcznik papierowy. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Warzywa, rybę i indyka maczaj w sosie marinara i przegryzaj frytkami.
Smacznego
fast food domowy
fast food domowy
fast food domowy
fast food domowy
  • filety z dorsza umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki
  • filety z indyka umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki
  • cukinia umyta i pokrojona w plastry
  • obrane pieczarki
  • ziemniaki
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól
ciasto piwne:
  • piwo
  • mąka
  • jajko
  • ubita śmietana
ciasto do warzyw:
  • woda
  • żółtko
  • mąka
sos marinara:
  • 1 puszka całych pomidorów
  • pół cebuli posiekanej
  • 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • kilka kropel Tabasco (wedle uznania) – smak oryginalny
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • 20 ml wina białego wytrawnego
  • oliwa z oliwek do smażenia