Smażone tofu z sosem z dashi

Smażone tofu z sosem z dashi

Jestem już jakiś czas w domu po cudownie spędzonym dniu. Byłam na warsztatach Akademii Smaku Siemens, ale o tym następnym razem. Dzieci śpią (choć wcale nie słodko, bo co jakiś czas jakieś płacze słychać i trzeba interweniować). Postanowiłam napisać przepis na tofu, które ostatnio przygotowałam. To propozycja na przystawkę zdecydowanie, bo najeść się tym raczej nie da. Ale pyszne jest niezmiernie. Przyznam, że do tej pory tofu nie gościło w mojej kuchni. Samo w sobie jest mdłe, bez smaku. Tutaj bardzo ważne są przyprawy. Po pierwsze – sos sojowy! I po raz kolejny powiem, że najlepszy, moim zdaniem to Kikkoman. Drugi ważny składnik to sos dashi. I to jest trochę „poważniejsza” sprawa. Możecie kupić gotowy sos w proszku albo zrobić go samemu. Do tego potrzebujecie suszone konbu i bonito. Konbu to „surowiec kulinarny uzyskiwany z kilku gatunków wodorostów z rzędu listownicowców, przede wszystkim listownicy japońskiej” (źródło: Wikipedia). Bonito natomiast to płatki wędzonego i fermentowanego tuńczyka – kupuje się je w płatkach.
Zanim będzie przepis na tofu podzielę się z Wami przepisem na dashi, bo składniki na nie możecie kupić – jeśli nie w swoim mieście to na pewno w sklepach internetowych.

Konbu przetrzyj wilgotnym ręcznikiem papierowym i włóż do rondelka z 1,25 l wody. Zostaw na godzinę, aby się namoczyło.
Doprowadź wodę o wrzenia, ale konbu wyjmij zanim się zagotuje, aby zachował swój subtelny smak (możesz go zachować do następnego użycia).
Zmniejsz ognień i do rondelka dodaj płatki bonito. Gotuj je przez 5 minut. Ważne jest, aby woda nie osiągnęła temperatury wrzenia. Rondelek zestaw z ognia, aby płatki ryby opadły na dno.
Przecedź przez sitko powstały wywar. Jest gotowy do dalszego użycia.
smażone tofu
Smażone tofu z sosem z dashi • Czosnek w Pomidorach – Blog kulinarny

Smażone tofu z sosem z dashi

Przyrządzenie:
Tofu owiń ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar wody. Pokrój je tak, aby powstało 8 kostek.
Wymieszaj mąkę pszenną z kukurydzianą i obtocz w nich kostki tofu.
W woku lub głebokiej patelni rozgrzej olej. Delikatnie połóż kawałki sera sojowego i smaż je na średnim ogniu, przewracając, aż nabierze złotego koloru.
Dashi, sos sojowy i cukier podgrzej w rondlu, aż cukier się rozpuści. Przelej sos do 4 miseczek.
Do każdej z nich dodaj po 2 kostki tofu. Na wierzch połóż świeżo starty imbir i cebulkę.
Podawaj od razu.
Smacznego
smażone tofu
smażone tofu
smażone tofu

Dashi (porcja na 1 litr):

  • 15 –  20 cm suszonego konbu
  • 30 g bonito w płatkach
tofu:
  • 60 g twardego tofu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2,5 cm drobno startego świeżego korzenia imbiru
  • 1 cebula szalotka drobno posiekana
  • olej do woka lub rzepakowy
sos dashi:
  • 6 łyżek dashi
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 2 łyżeczki cukru