Czy wiecie, że 8. listopada to dzień zdrowego śniadania?
Idealnie się składa, bo właśnie dzisiaj postanowiłam upiec najpyszniejsze bułeczki pod słońcem. Bułeczki z orzechami włoskimi i parmezanem.
Aby uczcić ten dzień godnie – przygotowałam śniadanie idealne – super zdrowe, pełnowartościowe i kolorowe.
I nieważne jest, że przygotowanie bułeczek trochę trwa – warto poczekać, aby móc cieszyć się ich niesamowitym smakiem.
Sama przyjemność zasiąść rano do takiego stołu, prawda?
Bułeczki z orzechami włoskimi i parmezanem
Jest to moja druga propozycja do konkursu dla blogerów „Szklanka soku do śniadania”.
Tym razem do śniadania proponuję sok Tymbark 100% multiwitamina.
Przyrządzenie:
Drożdże rozkrusz w misce. Dodaj cukier i połowę ciepłej wody. Zamieszaj, rozgniatając widelcem, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw na 10 minut pod przykryciem. Gotowe drożdże powinny mieć konsystencję śmietany. Wymieszaj je raz jeszcze przed zagniataniem.
Mąkę wsyp do miski i posól (możesz też dodać pieprz do smaku). Dodaj orzechy i parmezan i dobrze wymieszaj. Dolej oliwę, drożdże i pozostałą wodę. Zagnieć ciasto i odstaw na godzinę pod przykryciem, w ciepłym miejscu, aby urosło.
Po tym czasie zagnieć je raz jeszcze przez 2 – 3 minuty. Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj podłużne bułeczki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na kolejną godzinę.
Wyrośnięte bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 25 – 30 minut.
Bułeczki możesz zjeść z dodatkami, jakie lubisz. Na pewno proponuję szklankę soku Tymbark 100% multiwitamina. Dzisiaj wybrałam też: szynkę parmeńską, awokado, czerwoną paprykę, brzuszki łososia wędzonego oraz jajko na twardo. Dobrze smakują też same, bądź tylko z masełkiem albo z serkiem białym. Jak lubisz:)
Życzę bardzo smacznego i zapewniam, że każdy poranek rozpoczęty przy takim śniadaniu, zapewni miłą pozostałą część dnia:)