Postanowiłam spróbować swoich umiejętności i zmierzyć się z przepisem z programu TopChef. Nie ukrywam, że celowo zaczęłam od risotto z kaszy pęczak – to jeden z najprostszych przepisów uczestników tego programu. Udało się, było pyszne. Zapraszam i mam nadzieję, że podzielę się z Wami kolejnymi (trudniejszymi) przepisami z programu TopChef, które ugotuję. Spróbujcie koniecznie przygotować risotto z pęczaku samemu w domu. Będziecie z siebie dumni z pewnością.
Przepis ten wykorzystałam dzięki Cooklet.
Risotto z kaszy pęczak z dynią i borowikiem
Przyrządzenie:
W suchym garnku upraż kaszę.
Do uprażonej kaszy dodaj masło, bulion warzywny i gotuj, aż kasza napęcznieje.
Na 3 min przed końcem dodaj dynię pokrojoną w drobną kostkę, borowiki (jeśli suszone – wcześniej namoczone we wrzątku, wywar dolej do bulionu) i śmietanę.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj drobno starty parmezan.
Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na talerzu ułóż risotto i udekoruj natką pietruszki oraz plastrem borowika.
Risotto z pęczaku podawaj gorące.
Smacznego