Akademia Smaku Siemens – „Wino w kuchni: Lampka z koneserem”

Dzisiejszy post nie będzie zawierał przepisu. Opowiem Wam krótko o spotkaniu, na który miałam zaszczyt zostać zaproszona. Zrobiłam też sporo zdjęć, dlatego będzie to głównie fotorelacja.

18 października w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie odbyło się spotkanie z cyklu Akademii Smaku Siemens – „Wino w kuchni: Lampka z koneserem”. Prowadzącym zajęcia był Jan Czyż – znawca wina współpracujący z firmą Kondrat Wina Wybrane. Na spotkaniu dowiedziałam się w jaki sposób dobierać wina do potraw. Jakie wina z czym najlepiej komponują się smakowo. Jak degustować wina, na co zwracać szczególną uwagę.
Na warsztatach przygotowywaliśmy również przepyszne potrawy, potem próbowaliśmy z nimi różne rodzaje win, wybierając te, które naszym zdaniem pasują do dania najbardziej.
Przyrządziliśmy:
– marynowane plastry ośmiornicy z małżami i chrupiącą sałatką z owoców południowych
– pikantną pierś z kaczki w wędzonej czerwonej papryce podaną z karmelizowanymi gruszkami z winem Tokaj
– pieczonego łososia norweskiego podanego na purre z bobu i koziego sera z sałatką kopru włoskiego i rzodkiewki
– combry jagnięce z sałatką z karczochów i rukoli oraz serem Le Rustique
– mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremowym serkiem z chałwą
Skosztowałam kilka naprawdę pysznych win. Na spotkaniu dowiedziałam się wiele nowych i inspirujących informacji. Na pewno będą przydatne w mojej kuchni.