Zdrowa tarta dyniowa z parmezanem i tymiankiem

Dzisiaj piąte i ostatnie już danie z jednej porządnej sztuki dyni. Tym razem pomyślałam, że warto przyrządzić tartę mniej kaloryczną, a ciasto kruche z mąki razowej. Tarta wyszła przepyszna, przyrządzałam ją na śniadanie, bo wyjeżdżałam. Przygotowywałam ją z myślą, że zostanie na później i zostanie zjedzona w porze obiadowej. Choć moi współdomownicy po śniadaniu raczej głodni nie byli, to tarta zniknęła błyskawicznie. Tak, na spróbowanie… i zanim się obejrzeliśmy nie było ani kawałka.
Uwielbiam dania z dynią i chociaż wykorzystałam już w całości wielki okaz to dzisiaj nabyłam kolejny – mniejszy. W związku z tym to nie koniec dyniowych propozycji.
Tymczasem zapraszam na tartę dyniową z parmezanem, czerwoną papryką i świeżym tymiankiem.

Zdrowa tarta dyniowa z parmezanem i tymiankiem

Przyrządzenie:
Rozgrzej piekranik do temperatury 230 stopni.
Wymieszaj mąkę z sezamem i szczyptą soli. Dodaj margarynę. Rozetrzyj razem tak, aby ciasto przypominało bułkę tartą. Dodaj 5 łyżek lodowatej wody i szybko wyrób ciasto. Owiń kulę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Dynię i paprykę włóż do brytfanki, polej oliwą z oliwek, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wstaw do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmij brytfankę.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na na krążek o średnicy około 25 cm. Nałóż na formę do pieczenia o średnicy 21 cm.
Jajka utrzyj razem z mlekiem i parmezanem. Dodaj sól i pieprz.
Upieczone warzywa nałóż do formy z ciastem. Polej mlekiem z jajkami i serem. Posyp świeżym tymiankiem.
Postaw formę na rozgrzanej blasze i wstaw do piekarnika. Piecz tartę około 30 – 40 minut, aż się lekko zsiądzie, wyrośnie i przyrumieni na złocisty kolor.
Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Najlepiej smakuje na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!