Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie.

Postanowiłam pomarzyć i przypomnieć sobie wakacyjne smaki. Nie chciałam jednak powtarzać potrawy, którą znam i zamiast wina wykorzystałam nowy smak Saskiej Pomarańczy z Nutą Bourbona. Jej słodko – wytrawny smak sprawił, że sos nabrał niesamowitego i oryginalnego charakteru. W połączeniu z sokiem z limonki, śmietanką i dużą ilością kolendry powstała istna petarda!

małże w sosie
Małże w sosie z Saską Pomarańczą z Nutą Bourbona

Saska inspiruje mnie do kolejnych pomysłów na nowe potrawy, ponieważ ma dwa ciekawe smaki: Kawa z Nutą Brandy i Orzech Laskowy z Nutą Karmelu. Moja wyobraźnia krąży wokół pysznych ciast, ale też dań wytrawnych, których smak można przełamać na przykład orzechami i karmelem.

małże w sosie
Trzy nowe smaki Saskiej

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Przyrządzenie:

Przygotuj ciasto na makaron. Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj sól, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.

Posiekaj cebulę szalotkę. Czosnek oraz chili pokrój w plasterki.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Następnie pokrój na paseczki. Ja używam do tego maszynki do makaronu.

małże w sosie
Małże w sosie z Saską Pomarańczą z Nutą Bourbona

W głębokiej szerokiej patelni rozgrzej jedną dużą łyżkę masła. Wrzuć cebulę szalotkę i zeszklij. Dodaj papryczkę chili oraz czosnek i smaż razem przez minutę. Następnie dodaj zamrożone małże. Gotuj je na dużym ogniu, aż się rozmrożą. Wlej Saską z nutą pomarańczy i bourbona i gotuj przez 5 minut całość.

W tym czasie wstaw wodę na makaron. Gotuj go w osolonym wrzątku al dente.

Do patelni z małżami wlej sok z limonki, śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj całość i przykryj patelnię przykrywką. Po 3 minutach przełóż ugotowany makaron prosto z wody, w której się gotował. Dodaj grubo posiekaną kolendrę i wymieszaj wszystko delikatnie.

małże w sosie
Małże w sosie z Saską Pomarańczą z Nutą Bourbona

Małże z makaronem podaj od razu gorące posypane kolendrą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

małże w sosie
Małże w sosie z Saską Pomarańczą z Nutą Bourbona
małże w sosie
Małże w sosie z Saską Pomarańczą z Nutą Bourbona
małże w sosie
Małże w sosie z Saską Pomarańczą z Nutą Bourbona
  • 1 kg małży (vongoli) mrożonych
  • 1 cebula szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 100 ml nalewki Saska z nutą pomarańczy i bourbona
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sok z 1 limonki
  • duży pęczek świeżej kolendry
  • masło do smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
makaron domowy:
  • 1 jajko
  • 130 g mąki pszennej typ 550 + trochę do podsypania
  • szczypta soli