Uwielbiam zupę szczawiową i niestety przyznaję, że rzadko ją robię, bo w domu nie ma za wielu jej fanów. Na szczęście robi się ją banalnie prosto i czasem przyrządzę ją tylko dla mnie i zaproszę moich rodziców. Pomyślałam jednak, że przygotuję ją nieco odchudzoną. Bez ziemniaków i śmietany. Zupa szczawiowa z kaszą jęczmienną perłową okazała się być idealnym połączeniem. Delikatna i lekka, ale pożywna zupa plus jajko ugotowane na wpół twardo i kleks z jogurtu naturalnego. Takie zupy bardzo lubię. Jem ze smakiem i bez wyrzutów sumienia. Co i Wam polecam w sezonie na szczaw.
Zupa szczawiowa z kaszą jęczmienną perłową i jajkiem
Przyrządzenie:
Szczaw umyj dokładnie zimną wodą i posiekaj.
Kaszę opłucz zimną wodą i wsyp do bulionu. Gotuj w bulionie przez 10 minut. Dodaj posiekany szczaw i zetrzyj na tarce ugotowane marchewki z wywaru. Gotuj całość jeszcze 5 minut.
Zupę szczawiową dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
Ja lubię do zupy podawać jajka ugotowane na półtwardo, gotuję je 5 minut od zagotowania. Jeśli wolisz, ugotuj jajka na twardo.
Nałóż porcje gorącej zupy. Podaj z jajkiem przekrojonym na pół i porcją jogurtu lub śmietany.