Gulasz wieprzowy ze śliwkami suszonymi i boczkiem to danie z tych, które robią się praktycznie same. Nie wymagają długiego stania w kuchni. Nie musisz też posiadać wyjątkowych zdolności kulinarnych, aby je przygotować. Miękkie mięso wieprzowe w sosie pomidorowym z nutą słodyczy od śliwek suszonych złamaną smakiem smażonego boczku, cebuli i czosnku. Całość przyprawiona dużą ilością świeżej kolendry i mamy gotową pyszną pożywną mięsną potrawę.
Bardzo lubię smak sosu sojowego, dlatego często używam go w daniach, zastępując nim sól. W tej potrawie wybrałam sos sojowy Kikkoman z obniżoną zawartością soli. Kupując sos sojowy zwróćcie uwagę na jego skład. Niestety większość sosów, które są dostępne w naszych sklepach nie mają w składnikach nawet grama soi. Zawierają ekstrakty sojowe, mąkę pszenną czy karmel jako barwnik. Sos sojowy musi zawierać: soję, wodę, pszenicę i sól.
Gulasz wieprzowy ze śliwkami i boczkiem
Przyrządzenie:
Mięso wieprzowe oczyść z większych błonek i z tłuszczu. Umyj zimną wodą i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Śliwki suszone pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż mięso partiami i przełóż do garnka. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu. Wlej sos sojowy Kikkoman z obniżoną zawartością soli (tyle ile uważasz – aż sos będzie odpowiednio doprawiony), wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś sos.
Na patelni po mięsie usmaż boczek z odrobiną ilością oleju rzepakowego. Boczek musi być chrupiący i złocisty. Dodaj cebulę i smaż razem mieszając przez 3 minuty. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Smaż wszystko mieszając przez 30 sekund. Przełóż do garnka z mięsem.
Do gotującego się sosu dodaj także pokrojone śliwki suszone. Duś sos, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając pomidory z puszki. Jeśli sos będzie zbyt gęsty wlej trochę wody.
Pod koniec gotowania dodaj do sosu posiekaną świeżą kolendrę i dopraw całość ewentualnie sosem sojowym Kikkoman z obniżoną zawartością soli.
Gulasz wieprzowy podaj z ulubionym dodatkiem – idealnie smakuje z kaszą jęczmienną i posyp posiekaną kolendrą.
Smacznego
*ten przepis powstał we współpracy z Kikkoman