Spaghetti alla puttanesca

Moja druga propozycja na danie główne i zarazem ostatnia, którą zaprezentowałam podczas Festiwalu Kuchni Włoskiej w E.Leclerc w Radomiu to spaghetti alla puttanesca, czyli spaghetti z sosem z oliwek i kaparów.

spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Przyrządzenie:
Posiekaj oliwki i kapary. Filety z sardeli pokrój i rozgnieć widelcem.
Papryczkę chili przekrój, usuń nasiona i pokrój w krążki (natychmiast umyj ręce, aby nie potrzeć oczu!). Posiekaj ząbki czosnku.
Rozgrzej oliiwę. Krótko podsmaż czosnek i papryczkę chili. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki wraz zalewą i sardele. Gotuj bez przykrycia około 15 minut.
Zagotuj wodę na makaron, posól i ugotuj makaron prawie al dente.
Do sosu dodaj kapary i oliwki. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Dolej kilka łyżek wody z gotowania makaronu do sosu. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem.
Posyp natką pietruszki i świeżo startym parmezanem.

Smacznego

spaghetti alla puttanesca
spaghetti alla puttanesca
spaghetti alla puttanesca
  • makaron spaghetti
  • 40 dag całych pomidorów w puszce
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 3 łyżki kaparów odsączonych i przelanych wrzątkiem
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 filetów z sardeli
  • 1 ostra papryczka chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • świeżo starty parmezan do posypania
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz