Pierogi z kaszanką i wędzonym boczkiem
Chodźcie zrobimy pierogi z kaszanką, ale nie takie zwyczajne, to jest po prostu hit! W farszu jest czerwona cebulka karmelizowana w Porto, occie jabłkowym, sosie sojowym z cukrem, chrupiące kwaśne jabłko, podsmażony boczek z Manufaktury Świniarscy.
Dalej dodajemy pokrojoną kaszankę, wiadomo, że najpyszniejsza od Świniarskich i dorzucamy dużą ilość posiekanej świeżej kolendry. Ten farsz to złoto! Ciasto to mąka, woda i rozpuszczone masło, więc mamy delikatne pierogi wypełnione doskonałym farszem.
Zaręczam, że nic pyszniejszego ostatnio nie jedliście! Zróbcie ze mną te pierogi i dajcie znać jak Wam smakowały. Poniżej wstawiłam link do filmu na Instagramie, na którym możecie obejrzeć jak je przygotowuję – tam w komentarzu napiszcie Wasze wrażenia.
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto na pierogi. Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane. Dodaj posiekaną czerwoną cebulę i smaż mieszając, aż się lekko zeszkli. Dodaj cukier, ocet jabłkowy, Porto oraz sos sojowy. Dopraw pieprzem. Gotuj całość około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Płyny muszą odparować i cebulka będzie pięknie skarmelizowana.
Na oddzielnej patelni usmaż pokrojony drobno boczek i smaż aż będzie rumiany i chrupiący. Odlej nadmiar wytopionego tłuszczu.
Do boczku na patelnię dodaj pokrojoną kaszankę oraz karmelizowaną cebulę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i podsmaż. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i dopraw całość solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ciasto rozwałkuj i szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcję farszu i lep pierogi. Ja lubię, gdy jest dużo farszu i cienkie ciasto. Pierogi układaj na desce oprószonej mąką. Następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Podaj z listkami świeżej kolendry. Na filmie posypałam je też solą morską z chili 🥟🌶️
Smacznego bardzo!
Tutaj zobacz na filmie jak przygotowuję te pyszne pierogi:
https://www.instagram.com/p/DIA1KyrIJHv

