Pierogi z kaszanką

Pierogi z kaszanką i wędzonym boczkiem

Chodźcie zrobimy pierogi z kaszanką, ale nie takie zwyczajne, to jest po prostu hit! W farszu jest czerwona cebulka karmelizowana w Porto, occie jabłkowym, sosie sojowym z cukrem, chrupiące kwaśne jabłko, podsmażony boczek z Manufaktury Świniarscy.
Dalej dodajemy pokrojoną kaszankę, wiadomo, że najpyszniejsza od Świniarskich i dorzucamy dużą ilość posiekanej świeżej kolendry. Ten farsz to złoto! Ciasto to mąka, woda i rozpuszczone masło, więc mamy delikatne pierogi wypełnione doskonałym farszem.
Zaręczam, że nic pyszniejszego ostatnio nie jedliście! Zróbcie ze mną te pierogi i dajcie znać jak Wam smakowały. Poniżej wstawiłam link do filmu na Instagramie, na którym możecie obejrzeć jak je przygotowuję – tam w komentarzu napiszcie Wasze wrażenia.

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto na pierogi. Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane. Dodaj posiekaną czerwoną cebulę i smaż mieszając, aż się lekko zeszkli. Dodaj cukier, ocet jabłkowy, Porto oraz sos sojowy. Dopraw pieprzem. Gotuj całość około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Płyny muszą odparować i cebulka będzie pięknie skarmelizowana.
Na oddzielnej patelni usmaż pokrojony drobno boczek i smaż aż będzie rumiany i chrupiący. Odlej nadmiar wytopionego tłuszczu.
Do boczku na patelnię dodaj pokrojoną kaszankę oraz karmelizowaną cebulę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i podsmaż. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i dopraw całość solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ciasto rozwałkuj i szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcję farszu i lep pierogi. Ja lubię, gdy jest dużo farszu i cienkie ciasto. Pierogi układaj na desce oprószonej mąką. Następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Podaj z listkami świeżej kolendry. Na filmie posypałam je też solą morską z chili 🥟🌶️

Smacznego bardzo!

Tutaj zobacz na filmie jak przygotowuję te pyszne pierogi:

https://www.instagram.com/p/DIA1KyrIJHv

pierogi z kaszanką
Pierogi z kaszanką
Pierogi z kaszanką

Farsz:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 80 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 80 ml octu jabłkowego
  • 80 ml Porto
  • 1 kwaśne jabłko
  • 500 g kaszanki
  • 200 g boczku wędzonego
  • świeża kolendra
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej + do podsypania
  • około 240 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 duża łyżka masła klarowanego