Curry z beloną i krewetkami

Czerwone curry z beloną i krewetkami

Znacie belonę? To morska ryba, która występuje również w Bałtyku. W ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie miałam przygotować przepis z beloną bałtycką. Jej mięso jest delikatne i bardzo dobre w smaku. Przygotowałam czerwone curry z beloną. Oprócz ryby były w nim także krewetki i warzywa. No i oczywiście dużo świeżej kolendry, którą uwielbiam!

Belona – Bocian z Bałtyku

Belona ma mocno wydłużone ciało o strzałowatym kształcie i podłużną paszczę ze szpiczastym dziobem. Z tego względu bywa żartobliwie nazywana morskim bocianem. Poza tym jest blisko spokrewniona z rybami latającymi. Sama w przypadku ucieczki lub ataku potrafi wyskakiwać nad powierzchnię wody. Osiąga długość od 60 do 100 cm, masę do 1 kg. Jej grzbiet jest ciemnoniebieski bądź ciemnozielony, boki srebrne, lśniące, brzuch biały z żółtym połyskiem.

Belonę można spotkać w płytkich wodach przybrzeżnych południowego Bałtyku, na północy występuje sporadycznie. W Morzu Bałtyckim pojawia się tylko na tarło w okresie od maja do lipca. Przez większą część roku odbywa z kolei bardzo dalekie wędrówki w poszukiwaniu pokarmu, czym przypomina makrelę.

Jednym z jej ulubionych tarlisk są wody Zatoki Puckiej. To właśnie w Pucku, w połowie maja odbywa się co roku Belonada, czyli widowiskowe zawody połowu belony i związane z nimi imprezy kulinarne. W miejscowych smażalniach i restauracjach można wtedy spróbować tej bardzo sezonowej ryby.

Mięso belony

Mięso belony jest delikatne, ma niską zawartość tłuszczu. Co ciekawe, ości belony nawet po usmażeniu mają zielonkawy kolor. Odpowiada za niego biliwerdyna – naturalny barwnik występujący w organizmie ryby. Dzięki temu łatwo ją wyfiletować, co może być bardzo pomocne przy przygotowywaniu rybnych potraw dla dzieci. Belona najczęściej podawana jest usmażona lub zapiekana. Świetnie nadaje się też do wędzenia i grillowania.

Belona ma zwarte i jędrne mięso. W smaku dorównuje węgorzowi, jednak ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu jest delikatniejsze. Stanowi źródło pełnowartościowego białka (ponad 20%), zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Dostarcza wielonienasyconych tłuszczy z rodziny omega-3, które wspomagają prawidłowe działanie układu nerwowego. Jest również źródłem ważnych dla naszego organizmu witamin, przede wszystkim z grupy A i D. Witamina A ma kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego wzroku, ponadto wzmacnia układ odpornościowy, odpowiada również za dobry stan skóry. Z kolei witamina D pozwala na utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowo-fosforanowej, przez co bierze udział w budowie i funkcjonowaniu tkanki kostnej. Ponadto reguluje odpowiedź immunologiczną, co przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu.

Curry z beloną
Curry z beloną i krewetkami

Czerwone curry z beloną i krewetkami

Przyrządzenie:

Belonę wypatrosz i oczyść. Następnie wyfiletuj. Pokrój rybę na mniejsze kawałki. Krewetki oczyść, zdejmij pancerze oraz ogonki. Wyjmij przewody pokarmowe i umyj krewetki zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.

W głębokiej patelni lub najlepiej w woku rozgrzej masło klarowane. Wrzuć szalotki i smaż aż się zeszklą. Dodaj czosnek i po 2 minutach marchewki. Dodaj również twardsze części pak choi. Smaż całość mieszając przez około 2 minuty. Wlej sosów sojowy. Pastę curry wymieszaj z mleczkiem kokosowym. Wlej całość do woka i wymieszaj ze wszystkimi składnikami w woku.

Jak mleczko zacznie się gotować, dodaj krewetki i kawałki ryby. Muszą być całkowicie zanurzone w mleczku. Delikatnie przemieszać całość.

Dolej sos sojowy do smaku oraz sok z limonki. Gotuj całość mieszając przez około 3 minuty i dodaj liście pak choi. Wymieszaj całość dokładnie i delikatnie.

Do misek nałóż ugotowany ryż oraz porcję curry z beloną i krewetkami. Na górze posyp posiekaną świeżą kolendrą, a jeśli nie lubisz, użyj szczypioru.

Smacznego!

Curry z beloną
Curry z beloną i krewetkami

Przepis ten powstał w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Zapraszam po więcej moich przepisów z rybami bałtyckimi:

Naturalnie Bałtyckie
Naturalnie Bałtyckie
  • 1 belona
  • krewetki
  • cebula szalotka pokrojona w piórka
  • czosnek pokrojony w plasterki
  • kapusta pak choi pokrojona na mniejsze kawałki, a liście delikatnie porwij
  • marchewki pokrojone w słupki
  • mleczko kokosowe
  • czerwona pasta curry
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • sok z limonki
  • masło klarowane
  • świeża kolendra
  • ryż jaśminowy do podania