Dzisiejszy przepis na rybę będzie szybki w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku. Po pierwsze dlatego, że będzie to ryba wyjątkowa, a mianowicie turbot. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb bałtyckich. Po drugie, podałam ją z bobem, który mogłabym jeść w nieskończoność. A po trzecie to do tych pyszności dołączyły jeszcze młode ziemniaki i smażona słoninka. To nie mogło się nie udać. Smażony turbot w towarzystwie samych dobroci to moja propozycja dla Was w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie.
Turbot (Skarp)
Występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej, pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe ryby.
Mięso turbota jest białe, soczyste, ma delikatny smak. Najlepiej smakuje prosto z grilla albo z patelni, podane z lekkim sosem i warzywami.
Turbot smażony z sałatką z bobu i ziemniaków
Przyrządzenie:
Moje turboty w jednej części miały ikrę, więc postanowiłam odciąć zupełnie tę stronę. Wiem, że dla niektórych osób ikra turbota jest rarytasem. Tym razem mój kot miał przyjemność delektowania się nią. Po oczyszczeniu i wypatroszeniu ryb umyj je zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym Posól z obu stron i odłóż.
Bób ugotuj al dente w osolonej wodzie z koprem. Odcedź i odstaw aż się wystudzi. Obierz ze skórek.
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
Rozgrzej patelnię i dodaj pokrojoną w kostkę słoninę. Smaż, aż się zacznie rumienić i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż mieszając, aż ta również zacznie się rumienić. Dodaj ziemniaki i smaż razem mieszając przez 3 minuty. Dodaj bób i całość dopraw solą.
Ryby obtocz w mące i smaż na mocno rozgrzanym oleju. Z obu stron, aż staną się rumiane. Na koniec połóż na ryby masło. Zdejmij ryby na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
Na talerzach połóż porcje bobu z ziemniakami, następnie turboty. Obok kawałki cytryny do skropienia na górę dania.
Podawaj od razu, gorące.
Smacznego
Tutaj znajdziecie więcej moich przepisów z rybami bałtyckimi dla projektu Naturalnie Bałtyckie: