Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny przepis z rybą. Tym razem turbot. To wyjątkowo pyszna ryba, która wymaga odpowiedniego podania. Albo sauté, albo w wybitnym towarzystwie. Będzie to opcja druga, czyli turbot na risotto kremowym z groszkiem, orzeszkami pinii i chrupiącą szynką włoską. Uważam, że ta potrawa idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Może zamiast karpia?
Turbot, zwany też skarpem
Występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej, pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe ryby.
Mięso turbota jest białe, soczyste, ma delikatny smak. Najlepiej smakuje prosto z grilla albo z patelni, podane z lekkim sosem i warzywami.
Turbot na risotto kremowym z groszkiem, orzeszkami pinii i chrupiącą włoską szynką
Przyrządzenie:
Z turbota wykrój filety. Będzie ich cztery, po dwa na porcję. Posól i odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć posiekaną cebulę szalotkę. Smaż, aż się zeszkli i dodaj ryż. Smaż mieszając, aż stanie się lekko przezroczysty i wlej wino. Mieszaj do odparowania wina. Dodaj mrożony groszek. Wlewaj po chochli gorącego bulionu cały czas mieszając, za każdym razem, gdy ryż będzie wchłaniał bulion. Na koniec dodaj posiekane listki szałwii, masło oraz starty ser Grana Padano. Zdejmij z ognia, wymieszaj całość dokładnie, przykryj przykrywką i odstaw na 10 minut.
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni. Plasterki szynki włoskiej połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż szynka będzie rumiana. Przełóż na ręcznik papierowy, a jak wystygnie pokrusz palcami.
Na filety z turbota połóż listki szałwii oraz kawałki masła. W naczyniu żaroodpornym piecz filety przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Na talerze połóż porcje risotto i filety z turbota. Całość posyp uprażonymi orzeszkami pinii i chipsami z szynki włoskiej.
Podawaj od razu, gorące.
Smacznego
Przepis ten powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Więcej na FB i Instagramie.