Kolejny tydzień z projektem Naturalnie Bałtyckie i na blogu zagościł śledź. Pomyślałam, że przygotuję go inaczej niż zwykle i powstała pasta ze śledzia. Przepis posty w wykonaniu, a efekt niezwykle zaskakujący. Do tego stopnia, że wszystkie grzanki z pastą zjadły moje dzieci, które nigdy w życiu nie zjadłyby śledzia. Co cieszy podwójnie, bo śledzie są bardzo zdrowe, o czym przeczytacie klikając tutaj.
![Naturalnie Bałtyckie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2020/11/pasta_ze_śledzia_2.jpeg)
Pan śledź
Śledź bałtycki osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki. Za kilka dni Andrzejki, dlatego tym bardziej warto przyjrzeć się mojej propozycji 😉
![Naturalnie Bałtyckie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2020/11/pasta_ze_śledzia_5.jpeg)
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Przyrządzenie:
Świeże śledzie wypatrosz, odetnij głowy, wytnij filety i odetnij skórę. Umyj dokładnie zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Czosnek i suszone papryczki peperoncino drobno posiekaj.
Kromki chleba posmaruj dość grubo masłem (masła nigdy za dużo) i połóż na patelni do grillowania bądź w opiekaczu, tak, aby były rumiane i chrupiące.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek i papryczki i smaż chwilę mieszając. Dodaj filety ze śledzia. Posól całość i smaż około 10 minut mieszając. Mięso śledzia musi się całkowicie rozpaść na małe kawałeczki i lekko przyrumienić. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę oraz przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Grzanki obficie posmaruj pastą ze śledzia i posyp jeszcze listkami kolendry. Skrop delikatnie oliwą z oliwek. Podawaj od razu z cząstkami cytryny, bo po skropieniu sokiem smakują przewybornie.
Smacznego
![](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2020/11/pasta_ze_śledzia_3-1.jpeg)
![](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2020/11/pasta_ze_śledzia_6-1.jpeg)
![Naturalnie Bałtyckie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2020/11/pasta_ze_śledzia_1.jpeg)
![Naturalnie Bałtyckie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2020/11/pasta_ze_śledzia_4.jpeg)
Idealna deska na Andrzejki
![Naturalnie Bałtyckie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2020/11/pasta_ze_śledzia_7.jpeg)
O, przepraszam, podobno śledzik lubi pływać… teraz idealna deska na Andrzejki 😉
![Naturalnie Bałtyckie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2020/11/pasta_ze_śledzia.jpeg)
Przepis powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Jedzmy zdrowo, jedzmy ryby bałtyckie!
![](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2020/11/121478159_183143469972075_2854980271864294417_o-1024x383.jpg)