Filety z turbota w sosie z krewetkami

W poprzednim moim wpisie pisałam Wam o moim przystąpieniu do projektu Naturalnie Bałtyckie. Tutaj zapraszam Was na pierwszy przepis z rybą bałtycką, który powstał właśnie w związku z tą akcją. Na początek turbot, a właściwie filety z turbota. Usmażone na maśle klarowanym podałam z szafranowym sosem z krewetek i puree ziemniaczanym ze szczypiorem. Danie kompletne, zdrowie i pyszne. Dużym jego plusem jest to, że przygotowuje się je naprawdę bardzo szybko. Pozostaje jedynie czas filetowania turbota, ale to już kwestia wprawy, no i oczywiście ostrego, cienkiego i najlepiej długiego noża.

Co to jest turbot?

Turbot to ryba znana także pod nazwą skarp. Występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej, pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe ryby.

Mięso turbota jest białe, soczyste, ma delikatny smak. Najlepiej smakuje prosto z grilla albo z patelni, podane z lekkim sosem i warzywami.

Turbot

Przepis na filety z turbota w sosie z krewetkami

Przyrządzenie:

Obierz ziemniaki, umyj zimną wodą i wstaw do osolonego wrzątku. Gotuj aż będą miękkie.

Mrożone ryby oraz krewetki pozostaw w durszlaku, aby się rozmroziły. Z krewetek usuń pancerze wraz z ogonkami oraz wyjmij przewód pokarmowy. Z turbotów wytnij filety. Każdy z nich ma ich cztery – 2 z przodu i 2 z tyłu ryby. Oczyszczone krewetki i filety z turbota umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Z pozostałości po rybach, głów oraz ogonków z krewetek możesz zrobić bulion rybny. Dodaj włoszczyznę, opaloną cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zredukowany i intensywny bulion przecedź przez sito, odstaw do ostygnięcia i wstaw do zamrażalnika. Wyjmiesz jak będzie Ci potrzebny, np. do risotto z owocami morza bądź z rybą.

W malutkim naczyniu nitki szafranu zalej łyżką gorącej wody, aby zapewnić jego równomierny rozkład.

Szalotkę posiekaj. Pomidora sparz i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę.

Natkę pietruszki posiekaj, ale nie drobniutko, aby można było dobrze wyczuć smak listków w daniu.

Ugotowane ziemniaki odcedź. Dodaj masło i mleko i ubij na gładkie i puszyste puree. Na koniec dodaj szczypiorek i delikatnie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem, żeby nie wystygło.

Przygotuj dwie patelnie.

Na jednej z nich rozgrzej łyżkę masła klarowanego, dodaj posiekaną szalotkę i zeszklij mieszając. Wlej wino i gotuj, aż odparuje alkohol. Dodaj pomidory i szafran. Po 3 minutach smażenia dodaj krewetki i smaż mieszając przez około 3 minuty (zależy jak duże masz krewetki). Na koniec dodaj śmietanę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Sos ewentualnie dopraw do smaku solą bądź pieprzem.

W trakcie przygotowywania sosu, na drugiej patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego. Smaż filety z turbota po około 2 minuty z każdej strony (w zależności od ich wielkości).

Na talerzu ułóż filety z turbota, a puree ziemniaczane ze szczypiorem nałóż do miseczki obok.

Filety z turbota

Na filety z turbota nałóż sos z krewetkami, a danie jeszcze natką pietruszki. Jedz na zdrowie Naturalnie Bałtyckie!

Smacznego

Filety z turbota w sosie z krewetkami z puree ziemniaczanym ze szczypiorem
Filety z turbota w sosie z krewetkami z puree ziemniaczanym ze szczypiorem
Filety z turbota w sosie z krewetkami z puree ziemniaczanym ze szczypiorem
Filety z turbota w sosie z krewetkami
Filety z turbota w sosie z krewetkami

Informacje o turbocie, które zamieściłam w tym wpisie pochodzą ze strony Naturalnie Bałtyckie. Tam też przeczytacie więcej o projekcie. Śledźcie również projekt Naturalnie Bałtyckie na FB: https://www.facebook.com/naturalniebaltyckie oraz Instagramie: https://www.instagram.com/naturalniebaltyckie/

  • 2 średniej wielkości świeże bądź mrożone turboty
  • 20 krewetek surowych świeżych bądź mrożonych
  • 1 cebula szalotka
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 1 pomidor
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

puree ziemniaczane ze szczypiorem:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka masła o zawartości min. 82% tłuszczu
  • 50 ml mleka 3,2%
  • sól
  • pokrojony szczypior