Beaujolais Nouveau to święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais. Obchodzi się je na całym świecie od 1985 roku w trzeci czwartek listopada. W tym roku wypada już 15 listopada, a więc za chwilę nadchodzi czas na świętowanie! Postanowiłam ten dzień uczcić w gronie moich przyjaciółek, zrobimy sobie babski wieczór. Jak babskie spotkanie to wino oczywiście, ale trzeba też coś dobrego przegryźć. Wpadłam na pomysł na pyszne kanapki. Tak wiem, że nieskromnie je nazywam, ale znacie mnie, że ja jestem dosyć szczera i w tym wypadku nie mogłabym nadać jej innej nazwy. Są wyjątkowo dobre, bo przygotowałam je ze składnikami wysokiej jakości. Głównym bohaterem naszej kolacji jest Zestaw Konesera od firmy Balcerzak. Na zestaw składają się: Coppa baleron długodojrzewający, Kindziuk i Salami pokrojone w cienkie plasterki. Wszystko tak dobre, że zjemy je także w formie koreczków i po prostu jako przekąskę. Wędliny doskonale komponują się smakowo z ostrym i dość cierpkim w smaku Beaujolais Nouveau.
Pomysł na pyszne kanapki
Przyrządzenie:
Blenderem zmiksuj składniki na pesto.
Na patelni z kroplą oliwy podsmaż pokrojoną w piórka cebulę czerwoną. Smaż aż lekko się zarumieni. Dodaj miód i wymieszaj. Smaż całość jeszcze 2 minuty i odstaw na bok.
Każdą kromkę posmaruj miękkim serkiem kozim. Połóż plastry buraka i listki botwinki. Następnie połóż po 2 plasterki baleronu długodojrzewającego na kromkę. Na baleron połóż porcję karmelizowanej cebuli, a na nią pokrojone w plasterki awokado. Na górze połóż pomidorki pokrojone na mniejsze plasterki. Całość skrop powstałym pesto, posyp pokrojonym szczypiorem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą. Gotowe! Możecie teraz usiąść do wspólnej biesiady z pysznymi wędlinami i świętować Beaujolais Nouveau!
Smacznego i miłego wieczoru
*wpis powstał we współpracy z Balcerzak