Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie.
Postanowiłam pomarzyć i przypomnieć sobie wakacyjne smaki. Nie chciałam jednak powtarzać potrawy, którą znam i zamiast wina wykorzystałam nowy smak Saskiej Pomarańczy z Nutą Bourbona. Jej słodko – wytrawny smak sprawił, że sos nabrał niesamowitego i oryginalnego charakteru. W połączeniu z sokiem z limonki, śmietanką i dużą ilością kolendry powstała istna petarda!
Saska inspiruje mnie do kolejnych pomysłów na nowe potrawy, ponieważ ma dwa ciekawe smaki: Kawa z Nutą Brandy i Orzech Laskowy z Nutą Karmelu. Moja wyobraźnia krąży wokół pysznych ciast, ale też dań wytrawnych, których smak można przełamać na przykład orzechami i karmelem.
Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej
Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto na makaron. Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj sól, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.
Posiekaj cebulę szalotkę. Czosnek oraz chili pokrój w plasterki.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Następnie pokrój na paseczki. Ja używam do tego maszynki do makaronu.
W głębokiej szerokiej patelni rozgrzej jedną dużą łyżkę masła. Wrzuć cebulę szalotkę i zeszklij. Dodaj papryczkę chili oraz czosnek i smaż razem przez minutę. Następnie dodaj zamrożone małże. Gotuj je na dużym ogniu, aż się rozmrożą. Wlej Saską z nutą pomarańczy i bourbona i gotuj przez 5 minut całość.
W tym czasie wstaw wodę na makaron. Gotuj go w osolonym wrzątku al dente.
Do patelni z małżami wlej sok z limonki, śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj całość i przykryj patelnię przykrywką. Po 3 minutach przełóż ugotowany makaron prosto z wody, w której się gotował. Dodaj grubo posiekaną kolendrę i wymieszaj wszystko delikatnie.
Małże z makaronem podaj od razu gorące posypane kolendrą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.