Przepis na śledzie, który prezentuję Wam w tym wpisie nie jest mojego autorstwa. Jadłam to danie podczas kolacji u mojej przyjaciółki Asi Żurowskiej – Kruk i totalnie się zachwyciłam. Ona natomiast ma tą recepturę od swojego taty i na całe szczęście dla nas wszystkich pozwoliła mi się nim z Wami podzielić. Śledzie korzenne to idealna przystawka na każdą imprezę, ale też traf w dziesiątkę na potrawę na stół wigilijny. Potem nadchodzi czas karnawału, podczas którego tak przygotowane śledzie bez wątpienia sprawdzą się w 100%.
Mamy w tym daniu doskonałe połączenie smaków i struktur. Chrupiące ogórki konserwowe, delikatne korzenne śledzie, delikatna, bo sparzona biała cebula + sałatka z ziemniaków. Prosta, ale w towarzystwie tego śledzia nabiera wytwornego wyrazu. Koniecznie spróbujcie przepisu Asi, a jestem przekonana, że na stałe zagości w Waszym okolicznościowym menu.
Śledzie korzenne z sałatką z ziemniaków
Przyrządzenie:
Smacznego