Śledzie korzenne

Przepis na śledzie, który prezentuję Wam w tym wpisie nie jest mojego autorstwa. Jadłam to danie podczas kolacji u mojej przyjaciółki Asi Żurowskiej – Kruk i totalnie się zachwyciłam. Ona natomiast ma tą recepturę od swojego taty i na całe szczęście dla nas wszystkich pozwoliła mi się nim z Wami podzielić. Śledzie korzenne to idealna przystawka na każdą imprezę, ale też traf w dziesiątkę na potrawę na stół wigilijny. Potem nadchodzi czas karnawału, podczas którego tak przygotowane śledzie bez wątpienia sprawdzą się w 100%.

Mamy w tym daniu doskonałe połączenie smaków i struktur. Chrupiące ogórki konserwowe, delikatne korzenne śledzie, delikatna, bo sparzona biała cebula + sałatka z ziemniaków. Prosta, ale w towarzystwie tego śledzia nabiera wytwornego wyrazu. Koniecznie spróbujcie przepisu Asi, a jestem przekonana, że na stałe zagości w Waszym okolicznościowym menu.

śledzie korzenne
Śledzie korzenne z sałatką z ziemniaków

Śledzie korzenne z sałatką z ziemniaków

Przyrządzenie:

Namocz śledzie w wodzie przez około dwie godziny. Potem odsącz, lekko posyp cukrem i skrop octem.
Cebulę pokrój w cienkie piórka i sparz wrzątkiem.
Najważniejsze są zioła korzenne. Zmiel majeranek z ziarnami ziela angielskiego, goździkami i cynamonem.
Następnie pokrój śledzie ukośnie, ułóż w szerokim naczyniu i posyp ziołami. Połóż warstwę cebuli, ogórków konserwowych pokrojonych w plasterki. Układaj tak po kolei, aż Ci się skończą składniki.
Zalej wszystko zalewą z octu i oliwy (Asia dolewa także trochę wody, aby nie były zbyt octowe) i odstaw najlepiej na dwa dni do lodówki.
Drugiego dnia przygotuj sałatkę z ziemniaków.
Ziemniaki ugotuj w łupinach, obierz, pokrój w talarki (ja pokroiłam w większą kostkę). Przełóż do miski razem z czerwoną cebulą pokrojoną w drobna kostkę oraz ogórkiem kiszonym pokrojonym w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i majonezem. Najlepiej, żeby sałatka przestała przez noc w lodówce.
Na talerze wykładasz sałatkę z ziemniaków, na górze śledzie i koperek.

Smacznego

śledzie korzenne
Śledzie korzenne z sałatką z ziemniaków
śledzie korzenne
Śledzie korzenne z sałatką z ziemniaków
śledzie korzenne
Śledzie korzenne z sałatką z ziemniaków

 

Nie podaję ilości składników, ponieważ Asia mi ich nie podała. Tak jak ona, wszystko robię „na oko”. Zrób wedle swoich upodobań smakowych, próbuj w trakcie przygotowywania, a na pewno śledzie wyjdą pyszne

  • śledzie matiasy (około 1 na osobę)
  • ocet winny
  • cukier
  • cebula biała
  • majeranek
  • ziarna ziela angielskiego
  • goździki
  • cynamon
  • ogórki konserwowe
  • olej

na sałatkę z ziemniaków:

  • ziemniaki (ja użyłam fioletowych, są nieco słodsze)
  • majonez
  • czerwona cebula
  • ogórki kiszone
  • sól i czarny pieprz

koperek do podania