Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić także natkę pietruszki, co mnie bardzo cieszy. Przyznaję, że z rukolą nie poszło mi tak łatwo, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Powstało danie bardzo zdrowe i pożywne, idealne na jesienno – zimowe dni. Dodatkowo, przygotowuje się je szybko i prosto. Zatem, do dzieła!
Kasza z pieczonymi warzywami, białym serem i ziarnami
Przyrządzenie:
Umyj warzywa i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do naczynia. Skrop oliwą z oliwek i solą i wymieszaj dokładnie. Na górze pokrusz ser biały oraz posyp ziarna. Skrop raz jeszcze z góry.
Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z funkcją grzania termoobieg. Piecz przez 20 minut. Jeśli nie masz tej funkcji, piecz z funkcją grzania góra – dół 5 – 10 minut dłużej.
W tym czasie ugotuj kaszę jęczmienną w osolonym wrzątku. Odcedź.
Wymieszaj kaszę z warzywami z serem i ziarnami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki (zostaw trochę do podania na talerze) oraz sok z cytryny. Dopraw całość solą i mielonym białym pieprzem.
Na talerzach połóż porcje rukoli, a na niej warzywa z kaszą. Posyp z góry pozostałą posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Moje wcześniejsze propozycje na potrawy z kaszą przygotowane w ramach kampanii:
http://kinsoft.nazwa.pl/czosnekwpomidorach/rosol-dyniowy-z-kasza-manna/