Ciekawa jestem czy lubicie i jecie serki topione? Jak Wam się kojarzą? Muszę przyznać, że choć mi smakują to od jakiegoś czasu przestałam je kupować i jeść. Pamiętam, że kiedyś jadałam ich sporo, szczególnie pamiętam smak trójkącika z ziołami. Ze świeżą bułeczką – tak, to jeden ze smaków dzieciństwa. To był kremowy serek topiony Hochland.
Tak jak napisałam wyżej – dawno nie jadłam i nie kupowałam serków topionych. Pierwsza myśl – to sama chemia. Nie sprawdzam już nawet jaki mają skład, bo w głowie „utarte” mam, że jest beznadziejny. Dlatego też z wielką ciekawością jechałam do fabryki serków Hochland w Kaźmierzu.
Serek topiony Hochland fakty i mity
Jakże ciekawa i smaczna okazała się wycieczka po fabryce kremowych serków topionych Hochland! Zobaczyłam jak krok po kroku powstają serki i z czego tak naprawdę są zrobione.
I tak, po pierwsze – kremowe serki topione oraz sery kremowe w plastrach Hochland składają się głównie z sera. Niezłe odkrycie, co? 😉 Widziałam i smakowałam. Jest to ser Cheddar, Gouda, Emmentaler i Maasdamer. Sery pochodzą z fabryki Hochland w Węgrowie, która prowadzi skup mleka bezpośrednio od rolników.
Takie bloki sera udało mi się dźwignąć. Ten poniżej na zdjęciu ważył jedyne 20 kg. Mojego wyglądu nie komentuję 😉
Składniki i proces produkcji
Sery żółte są mielone, a potem dodaje się do nich masło. Prawdziwe masło, o zawartości tłuszczu 82%. Kolejne składniki to mleko i mleko w proszku. Dalej mamy sole emulgujące: E450, E452 i regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Nie ukrywam, że te dwie pozycje lekko mnie zaniepokoiły. Zapytaliśmy zatem pracowników co to są za dodatki, czemu znajdują się w składzie i czy są bezpieczne dla zdrowia.
Regulatory kwasowości są to substancje dodawane do żywności w celu zmiany lub ustabilizowania jej kwasowości oraz współczynnika pH, który zapewnia bezpieczeństwo produktów poprzez hamowanie rozwoju bakterii. Wpływa również na enzymy zawarte w żywności, zachowując na dłużej jej świeżość. Kwas cytrynowy jest dodatkiem bezpiecznym. Pod tym linkiem przeczytacie więcej: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_cytrynowy
Sole emulgujące natomiast to substancje które zmieniają białka zawarte w serze w formę zdyspergowaną wprowadzając w ten sposób jednorodne rozłożenie tłuszczów i innych składników. E450, E452 to polifosorany, które dodawane są w celu ochrony przed wysuszeniem sera, regulują ich kwasowość oraz zapobiegają zbrylaniu się. Powodują także, że serek jest kremowy. Jak dowiedziałam się na miejscu oraz poczytałam na temat tych dodatków – spożywane w dużych ilościach mogą zakłócać procesy trawienia, ale bez nich nie da się wyprodukować serka topionego.
Wszystkie składniki łączone są w bardzo wysokiej temperaturze i jeszcze gorąca mieszanka wlewana jest do opakowań. Potem serki trafiają do wielkich lodówek, w których rentgen wykrywa ewentualne niechciane ciała obce (rzadko zdarza się dodatkowy składnik, ale nie wykryje się wcześniej np. małej kosteczki w szynce).
Moje subiektywne wnioski
Po wizycie w fabryce Hochland na pewno wiem więcej o kremowych serkach topionych tej marki. Nie mają w składzie wody, która w większości innych dostępnych na naszym rynku serków jest na miejscu pierwszym (oznacza to, że jest jej najwięcej w produkcie). Nie mają stabilizatorów, barwników, substancji konserwujących, tłuszczu roślinnego utwardzonego czy skrobi kukurydzianej – te składniki widnieją na etykietach serków topionych innych marek.
Niewątpliwie kremowy serek topiony Hochland jest numerem 1 wśród serków dostępnych w Polsce. Na pewno pod względem smakowym oraz zdrowotnym. Nie jest to produkt fit i chyba każdy o tym wie. Porównując go jednak do masła czy margaryny ma on zdecydowanie mniej kalorii i zawiera więcej białka. Jeśli lubimy jego smak, możemy zastąpić nim właśnie te smarowidła. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do zup kremów czy sosów. Nadaje smak i świetnie zagęszcza.
Myślę, że serki topione Hochland spożywane przez nas w niedużych ilościach, traktowane jako „guilty pleasures” czy „comfort food” są naprawdę ok. Po powrocie do domu zjadłam pół bułki posmarowanej kremowym serkiem ziołowym Hochland i wiecie co – była pyszna!
Obejrzyjcie koniecznie nowy spot kremowych serków topionych Hochland: