Słodko kwaśne skrzydełka z kurczaka

Słodko kwaśne skrzydełka z kurczaka to przepis banalny w wykonaniu. Mieszasz składniki marynaty, nacierasz nią skrzydełka i pieczesz w piekarniku. Po godzinie masz gotowe soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz kawałki kurczaka. Czy jest coś prostszego? Smacznego!

słodko kwaśne skrzydełka
Słodko kwaśne skrzydełka z kurczaka

Słodko kwaśne skrzydełka z kurczaka

Przyrządzenie:

Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Skrzydełka z kurczaka umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Czosnek obierz i posiekaj. Limonkę sparz wrzątkiem.

Do garnuszka wlej sos sojowy, miód, ocet ryżowy, wyciśnięty sok z limonki, dodaj startą skórkę z limonki, czosnek i paprykę chili. Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj.

Skrzydełka z kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, polej je marynatą i wszystkie dokładnie w niej zanurz.

Naczynie ze skrzydełkami wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę, co 15 minut przewracając na drugą stronę i podlewając marynatą.

Skrzydełka podawaj gorące z ćwiartkami limonki i posypane świeżą kolendrą.

Smacznego

słodko kwaśne skrzydełka
Skrzydełka z kurczaka słodko kwaśne
słodko kwaśne skrzydełka
Skrzydełka z kurczaka słodko kwaśne