Jak wiecie, nawiązałam współpracę z firmą Nutricia Medyczna i zaangażowałam się w akcję promującą prawidłowe odżywianie osób chorych onkologicznie. Tutaj możecie przeczytać relację z warsztatów kulinarnych, w których byłam jedną z prowadzących. Na tym spotkaniu przygotowałam przepis z użyciem Nutridrink Protein o smaku brzoskwinia – mango. Kurczak z ananasem, orzeszkami ziemnymi i sosem z Nutridrink to danie wysokoenergetyczne i wysokobiałkowe. Przygotujesz je bardzo szybko i z pewnością sprawisz przyjemność sobie lub osobie bliskiej chorej onkologicznie.
Kurczak z ananasem, orzeszkami ziemnymi i sosem z Nutridrink Protein o smaku brzoskwinia – mango
Przyrządzenie:
Pierś kurczaka oczyść z błon, umyj zimną wodą i osusz. Pokrój na kawałeczki wielkości jednego kęsa. Przełóż do miseczki i zalej 3/4 Nutridrink Protein o smaku brzoskwinia – mango. Wymieszaj i odstaw.
Ryż jaśminowy ugotuj w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
W głębokiej patelni lub woku rozgrzej 2 łyżki oleju arachidowego. Dodaj posiekany czosnek i imbir i smaż mieszając przez 30 sekund. Dodaj kurczaka wraz z Nutridrinkiem Protein, w którym się marynował i smaż na wysokim ogniu przez 1 minutę cały czas mieszając. Wlej sos sojowy i dodaj skórkę startą z cytryny. Cały czas mieszaj. Wlej resztę Nutridrinka Protein oraz mleczko kokosowe. Spróbuj sosu i ewentualnie wlej więcej sosu sojowego do smaku. Gotowy kurczak powinien być miękki i soczysty. Smażenie powinno potrwać około 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj kawałeczki ananasa oraz orzeszki ziemne. Wymieszaj dokładnie. Nic nie szkodzi, jeśli w sosie powstaną grudki.
Kurczaka z sosem podaj na ryżu i posyp grubo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego
*Żywienie medyczne to dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego i należy je stosować pod nadzorem lekarza