Gulasz wieprzowy ze śliwkami

Gulasz wieprzowy ze śliwkami suszonymi i boczkiem to danie z tych, które robią się praktycznie same. Nie wymagają długiego stania w kuchni. Nie musisz też posiadać wyjątkowych zdolności kulinarnych, aby je przygotować. Miękkie mięso wieprzowe w sosie pomidorowym z nutą słodyczy od śliwek suszonych złamaną smakiem smażonego boczku, cebuli i czosnku. Całość przyprawiona dużą ilością świeżej kolendry i mamy gotową pyszną pożywną mięsną potrawę.

gulasz wieprzowy ze śliwkami
Gulasz wieprzowy ze śliwkami i boczkiem

Bardzo lubię smak sosu sojowego, dlatego często używam go w daniach, zastępując nim sól. W tej potrawie wybrałam sos sojowy Kikkoman z obniżoną zawartością soli. Kupując sos sojowy zwróćcie uwagę na jego skład. Niestety większość sosów, które są dostępne w naszych sklepach nie mają w składnikach nawet grama soi. Zawierają ekstrakty sojowe, mąkę pszenną czy karmel jako barwnik. Sos sojowy musi zawierać: soję, wodę, pszenicę i sól.

gulasz wieprzowy
Sosy Kikkoman

Gulasz wieprzowy ze śliwkami i boczkiem

Przyrządzenie:

Mięso wieprzowe oczyść z większych błonek i z tłuszczu. Umyj zimną wodą i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Śliwki suszone pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż mięso partiami i przełóż do garnka. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu. Wlej sos sojowy Kikkoman z obniżoną zawartością soli (tyle ile uważasz – aż sos będzie odpowiednio doprawiony), wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś sos.

Na patelni po mięsie usmaż boczek z odrobiną ilością oleju rzepakowego. Boczek musi być chrupiący i złocisty. Dodaj cebulę i smaż razem mieszając przez 3 minuty. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Smaż wszystko mieszając przez 30 sekund. Przełóż do garnka z mięsem.

Do gotującego się sosu dodaj także pokrojone śliwki suszone. Duś sos, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając pomidory z puszki. Jeśli sos będzie zbyt gęsty wlej trochę wody.

Pod koniec gotowania dodaj do sosu posiekaną świeżą kolendrę i dopraw całość ewentualnie sosem sojowym Kikkoman z obniżoną zawartością soli.

Gulasz wieprzowy podaj z ulubionym dodatkiem – idealnie smakuje z kaszą jęczmienną i posyp posiekaną kolendrą.

Smacznego

gulasz wieprzowy ze śliwkami
Gulasz wieprzowy ze śliwkami i boczkiem
gulasz wieprzowy ze śliwkami
Gulasz wieprzowy ze śliwkami i boczkiem
Gulasz wieprzowy ze śliwkami
Gulasz wieprzowy ze śliwkami i boczkiem

*ten przepis powstał we współpracy z Kikkoman

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • 250 g boczku wędzonego
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • sos sojowy Kikkoman z obniżoną zawartością soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia