Książka Strączki Marysi Banach

Jakiś czas temu w moje ręce trafiła książka Strączki Marysi Banach. Jak tytuł książki wskazuje autorka prezentuje w niej przepisy z roślinami strączkowymi. Dowiemy się dlaczego warto je jeść, jakie najlepiej kupować, jak je gotować i jak przechowywać.

Na końcu tego wpisu mam dla Was KONKURS, w którym możecie wygrać jeden z trzech egzemplarzy tej wyjątkowej książki.

Strączki Maria Banach
Książka Strączki Marysi Banach

Książka Strączki Marysi Banach

Strączki to zbiór przepisów z sześcioma warzywami strączkowymi. Znajdziemy tutaj 88 receptur z soczewicą, grochem i groszkiem, ciecierzycą, fasolą i fasolką, bobem i soją. W każdym rozdziale dowiemy się więcej o każdej roślinie. Skąd pochodzi, jakie ma właściwości, jak ją gotować i jakie są jej odmiany.

książka Strączki
Marysia Banach
książka Strączki
Książka Strączki

Soczewica

książka Strączki
Soczewica

Na początek 13 przepisów z soczewicą. Znalazł się tutaj falafel z soczewicy z sosem jogurtowo – miętowym, pierogi z zieloną soczewicą, boczkiem i kurkami czy Sloppy Joe z czarną soczewicą. Jednak hitem w pierwszym rozdziale są zdecydowanie lody z czerwonej soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych.

książka Strączki
Sloppy Joe z czarną soczewicą
książka Strączki
Lody z czerwonej soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych

Groch i groszek

Bohaterami drugiego rozdziału są groch i groszek. I tutaj znalazło się aż 21 przepisów. Autorka przygotowała receptury, które znajdą swoje korzenie w kuchniach z różnych stron świata. Jest np. makaron soba z groszkiem, kurczakiem i bazylią tajską, zapiekane cannelloni z groszkiem i kiełbasą (aż cieknie ślinka), samosy z groszkiem, batatami i boczkiem i crostini z puszystą fetą, groszkiem i miętą. Bardzo ciekawą propozycją jest tort z ciasta waniliowo – groszkowego przekładany cytrynowym kremem maślanym. Tego przepisu muszę zdecydowanie spróbować. Kuszące są krokieciki z grochu i ziemniaków na ostro czy grillowany groszek cukrowy w maśle pomarańczowo – ziołowym. Zresztą, każda propozycja i zdjęcia powodują, że stajemy się głodni.

książka Strączki
Groch i groszek
książka Strączki
Samosy z groszkiem, batatami i boczkiem
książka Strączki
Tort z ciasta waniliowo – groszkowego przekładany cytrynowym kremem maślanym
książka Strączki
Łódeczki z groszku cukrowego faszerowane łososiem i twarożkiem

Ciecierzyca

Czy wiecie, że ciecierzyca istnieje głównie w aż pięciu odmianach? Ja nie miałam o tym pojęcia. W Polsce ogólnodostępna jest odmiana kabuli i to jej poświęcony jest kolejny rozdział w książce. Bardzo chętnie zjadłabym burgery z ciecierzycy w stylu Pad Thai, hummus z dynią i imbirem to na pewno dobry pomysł. Intrygujący jest przepis na brownie bananowo – czekoladowe z ciecierzycy. Wegetariański deser bez użycia mąki jest także idealny dla bezglutenowców.

Fasola i fasolka

Fasolkę szparagową uwielbiam i nie mogę doczekać się sezonu na nią. Zwłaszcza, że w książce Strączki jest wiele pysznych propozycji na wykorzystanie tego warzywa w daniach. Zielona fasolka z boczkiem i borowikami to prosty, ale niezwykle apetyczny przepis. Klopsiki w sosie pomidorowym z zieloną fasolką i chrupiące pieczone frytki z żółtej fasolki w panierce z krakersów z całą pewnością przygotuję dla mojej rodziny w domu. Pięknie prezentują się placuszki z czerwonej fasoli z dressingiem jogurtowym z kolendrą i limonką czy placuszki z białej fasoli i tuńczyka.

książka Strączki
Zielona fasolka z boczkiem i borowikami
książka Strączki
Placuszki z czerwonej fasoli z dressingiem jogurtowym z kolendrą i limonką

Bób

Bób kocham miłością największą i chyba nie ma takiego przepisu z tym warzywem, którego mogłabym nie polubić. Każda propozycja w tym rozdziale jest według mnie bardzo apetyczna i każdą potrawę zjadłabym w każdej chwili. Aż skacze mi serce, gdy myślę o pierogach z bobem, szpinakiem i kozim serem, nie mówiąc już o sajgonkach z bobem i sosem tajskim. Więcej Wam nie napiszę, musicie sprawdzić to sami.

książka Strączki
Pierogi z bobem, szpinakiem i kozim serem
książka Strączki
Sajgonki z bobem i sosem tajskim

Soja

Ostatni rozdział to przepisy z soją. Nauczymy się jak przygotować domowe mleko sojowe, orientalne pierożki na parze z soją i szpinakiem, pasztet z soi z suszonymi pomidorami i bazylią czy piękną bagietkę z klopsikami sojowymi.

Bardzo polecam Wam książkę Strączki Marii Banach. To zbiór pysznych, oryginalnych i zdrowych przepisów. Dla mnie to napewno wiele inspiracji do stworzenia swoich autorskich przepisów. Jest pięknie i porządnie wydana, z apetycznymi ilustracjami potraw. Książka zajęła jedno z lepszych miejsc w naszej domowej biblioteczce.

książka Strączki
Bagietka z klopsikami sojowymi

!!! KONKURS !!! Wygraj książkę Strączki Marii Banach

Aby wygrać jedną z trzech książek Strączki Marii Banach w komentarzu pod tym postem napisz, którą z sześciu proponowanych w książce przez autorkę roślinę strączkową lubisz najbardziej. Może masz jakiś pyszny przepis, którym chciałbyś/chciałabyś się podzielić?

Konkurs trwa od teraz do 14.01.2017 r do godz. 24:00. Wybiorę trzy według mnie najbardziej oryginalne i ciekawe wypowiedzi. Zwycięzców ogłoszę także w komentarzu pod tym postem, najpóźniej 16.01.2017 r

Czekam na Wasze zgłoszenia i trzymam kciuki!