Tatar z łososia

W tym wpisie przedstawiam Wam niewątpliwie najlepszy przepis na tatar z łososia, jaki kiedykolwiek miałam przyjemność przygotowywać i jeść. Wiem, że brzmi to bardzo nieskromnie, ale nie znam osoby, która go jadła i nie była zachwycona. To absolutny hit na każdej kolacji, na której go przyrządzam. Jestem ogromną fanką azjatyckich przypraw, czosnku i świeżej kolendry, a w tym przepisie wszystkie te smaki występują. Intensywne smaki dodatków łagodzi delikatne awokado i powstaje danie idealnie skomponowane.

Tak pyszna potrawa wymaga niebanalnego wina w duecie. Polecam Wam zatem do tego tatara dwa wyjątkowe włoskie wina. Oba produkowane są przez Alma Wines. Pierwsze to Zibibbo Bio Terre Siciliane IGT z linii Impassito. Drugie to brązowy medalista zeszłorocznych targów wina Wine Expo Poland Awards – wino Sauvignon Blanc Vino Varietale. To najwyżej jakości wina, które wysyłane są do wielu krajów na całym świecie. W Polsce natomiast wyłącznym importerem i dystrybutorem jest Wine Market. Oferta skierowana jest do rynku HoReCa dzięki czemu tych win nie znajdziecie na sklepowych półkach, a w najlepszych restauracjach w całej Polsce. Więcej o polecanych przeze mnie winach przeczytacie na końcu tego wpisu.

tatar z łososia
Tatar z łososia z pastą z awokado
tatar z łososia
Białe wina proponowane do mojego tatara z łososia

Tatar z łososia z pastą z awokado

Przyrządzenie:

Sok z cytryny wymieszaj z sosem rybnym i cukrem.

Czosnek i papryczkę chili posiekaj drobno. Dodaj do miseczki z sosem wraz z posiekaną kolendrą. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Filet z łososia umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posiekaj ostrym nożem dość grubo. Jeśli wolisz, możesz oczywiście posiekać go drobniej. Przygotuj rybę tak jak lubisz.

Posiekaj cebule szalotki i dodaj do łososia. Dodaj także posiekaną kolendrę i oliwę z oliwek z truflami. Bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Miękki miąższ awokado rozgnieć widelcem i połącz z sokiem z limonki.

Tatar z łososia podaj z porcją pasty z awokado. Sos podaj obok. Chyba, że tatar będzie za chwilę jedzony to możesz polać go sosem od razu.

Smacznego

tatar z łososia
Tatar z łososia z pastą z awokado
tatar z łososia
Tatar z łososia z pastą z awokado
tatar z łososia
Tatar z łososia z pastą z awokado

Wino Zibibbo Bio Terre Siciliane IGT

„Sycylia to kraina słońca, wiatru, morza i wulkanów. Intensywne aromaty, które przypominają nam o naszych korzeniach. 
Kultura grecka zostawiła tutaj głęboki ślad i razem z Grekami pojawiły się winnice. Uprawiane od niepamiętnych czasów, są podstawowym elementem kultury tej ciężkiej, żyznej ziemi. Alma była w stanie uzyskać co najlepsze z tej wyspy, uchwycić jego ducha i oddać go w linii Impassito.
Wina od Impassito stanowią godło Sycylijckiego wina, które Alma przedstawia z wielką dumą. Jest to poszukiwanie duszy, z ziem, na których znajdują się winnice.”

Odmiana winogron: 100% Moscato d’Alessandria

Region pochodzenia: zachodnia część Sycylii

Średni wiek winorośli: 20 lat

Gleba: piaszczysta

Okres zbiorów: 10 – 20 września

Winifikacja: Miękko tłoczone pneumatycznie, (separacja skóry, zimna dekantacja). Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze 15 ° C przez 30 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej


Zawartość alkoholu: 14%

Zawartość cukru: 4 g/l

Kolor: złoty żółty

Aromat: cytrusy, jabłka

Smak: suche, harmoniczne, smakowe

Propozycje potraw: przystawki, ryby i skorupiaki

Temperatura podania: 10 °C

tatar z łososia
Wino Zibibbo Bio Terre Siciliane IGT

Wino Sauvignon Blanc Vino Varietale

Odmiana winogron: 100% Sauvignon Blanc

Region pochodzenia: Friuli, Alto Adige

Winifikacja: powolna fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Starzenie się do osadu w zbiornikach na 5 miesięcy

Zawartość alkoholu: 13%

Zawartość cukru: 3 g/l

Kolor: blado słomkowy


Aromat: intensywny, czysty, kwiatowy zapach akacji, marakuji i mięty

Smak: elegancki i delikatny, bogaty z ładnym ostrym wykończeniem

Propozycje potraw: idealne jako aperitif, do przystawek, owoców morza i makaronów, owoce morza z grilla i z morza

Temperatura podania: 12 °C

tatar z łososia
Białe wina proponowane do mojego tatara z łososia
tatar z łososia
Wine Expo Poland Awards

Tutaj obejrzycie film, na którym przygotowuję tatar z łososia:

  • 400 g świeżego fileta z łososia bez skóry
  • 4 małe cebule szalotki
  • 2 duże łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 miękkie awokado
  • około 4 łyżeczki oliwy z oliwek z truflami
  • 2 duże łyżki soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku

na sos:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słodkie chili
  • 2 duże łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • około 40 ml sosu rybnego
  • około 40 ml soku z cytryny
  • około 40 g drobnego cukru