W tym wpisie przedstawiam Wam niewątpliwie najlepszy przepis na tatar z łososia, jaki kiedykolwiek miałam przyjemność przygotowywać i jeść. Wiem, że brzmi to bardzo nieskromnie, ale nie znam osoby, która go jadła i nie była zachwycona. To absolutny hit na każdej kolacji, na której go przyrządzam. Jestem ogromną fanką azjatyckich przypraw, czosnku i świeżej kolendry, a w tym przepisie wszystkie te smaki występują. Intensywne smaki dodatków łagodzi delikatne awokado i powstaje danie idealnie skomponowane.
Tak pyszna potrawa wymaga niebanalnego wina w duecie. Polecam Wam zatem do tego tatara dwa wyjątkowe włoskie wina. Oba produkowane są przez Alma Wines. Pierwsze to Zibibbo Bio Terre Siciliane IGT z linii Impassito. Drugie to brązowy medalista zeszłorocznych targów wina Wine Expo Poland Awards – wino Sauvignon Blanc Vino Varietale. To najwyżej jakości wina, które wysyłane są do wielu krajów na całym świecie. W Polsce natomiast wyłącznym importerem i dystrybutorem jest Wine Market. Oferta skierowana jest do rynku HoReCa dzięki czemu tych win nie znajdziecie na sklepowych półkach, a w najlepszych restauracjach w całej Polsce. Więcej o polecanych przeze mnie winach przeczytacie na końcu tego wpisu.
Tatar z łososia z pastą z awokado
Przyrządzenie:
Sok z cytryny wymieszaj z sosem rybnym i cukrem.
Czosnek i papryczkę chili posiekaj drobno. Dodaj do miseczki z sosem wraz z posiekaną kolendrą. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Filet z łososia umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posiekaj ostrym nożem dość grubo. Jeśli wolisz, możesz oczywiście posiekać go drobniej. Przygotuj rybę tak jak lubisz.
Posiekaj cebule szalotki i dodaj do łososia. Dodaj także posiekaną kolendrę i oliwę z oliwek z truflami. Bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Miękki miąższ awokado rozgnieć widelcem i połącz z sokiem z limonki.
Tatar z łososia podaj z porcją pasty z awokado. Sos podaj obok. Chyba, że tatar będzie za chwilę jedzony to możesz polać go sosem od razu.
Smacznego
Wino Zibibbo Bio Terre Siciliane IGT
„Sycylia to kraina słońca, wiatru, morza i wulkanów. Intensywne aromaty, które przypominają nam o naszych korzeniach. Kultura grecka zostawiła tutaj głęboki ślad i razem z Grekami pojawiły się winnice. Uprawiane od niepamiętnych czasów, są podstawowym elementem kultury tej ciężkiej, żyznej ziemi. Alma była w stanie uzyskać co najlepsze z tej wyspy, uchwycić jego ducha i oddać go w linii Impassito. Wina od Impassito stanowią godło Sycylijckiego wina, które Alma przedstawia z wielką dumą. Jest to poszukiwanie duszy, z ziem, na których znajdują się winnice.”
Odmiana winogron: 100% Moscato d’Alessandria
Region pochodzenia: zachodnia część Sycylii
Średni wiek winorośli: 20 lat
Gleba: piaszczysta
Okres zbiorów: 10 – 20 września
Winifikacja: Miękko tłoczone pneumatycznie, (separacja skóry, zimna dekantacja). Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze 15 ° C przez 30 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej
Zawartość alkoholu: 14%
Zawartość cukru: 4 g/l
Kolor: złoty żółty
Aromat: cytrusy, jabłka
Smak: suche, harmoniczne, smakowe
Propozycje potraw: przystawki, ryby i skorupiaki
Temperatura podania: 10 °C
Wino Sauvignon Blanc Vino Varietale
Odmiana winogron: 100% Sauvignon Blanc
Region pochodzenia: Friuli, Alto Adige
Winifikacja: powolna fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Starzenie się do osadu w zbiornikach na 5 miesięcy
Zawartość alkoholu: 13%
Zawartość cukru: 3 g/l
Kolor: blado słomkowy
Aromat: intensywny, czysty, kwiatowy zapach akacji, marakuji i mięty
Smak: elegancki i delikatny, bogaty z ładnym ostrym wykończeniem
Propozycje potraw: idealne jako aperitif, do przystawek, owoców morza i makaronów, owoce morza z grilla i z morza
Temperatura podania: 12 °C
Tutaj obejrzycie film, na którym przygotowuję tatar z łososia: