Pieczona gęś faszerowana

Sezon zimowy to zdecydowanie czas na gęsinę. Obowiązkowa na 11 listopada – dzień św. Marcina. Uważam także, że to idealna propozycja na danie na świątecznym stole. Pieczona gęś faszerowana podrobami, mięsem wieprzowym i śliwkami suszonymi pięknie będzie się prezentować podczas obiadu z najbliższymi. Wbrew pozorom wcale nie jest trudna w przygotowaniu, a na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach.

pieczona gęś faszerowana
Faszerowana pieczona gęś

Pieczona gęś faszerowana

Przyrządzenie:

Łopatkę wieprzową zmiel. Suchą bułkę namocz w winie i wymieszaj z mięsem. Dopraw 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Jeśli masz gęś z podrobami – posiekaj wątróbkę, serduszko i żołądek i dodaj do farszu. Dodaj także posiekane suszone śliwki.
Wypełnij gęś farszem i zaszyj lub zepnij wykałaczkami (uprzednio namoczonymi) otwór.
Natrzyj gęś resztą posiekanego czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 8 godzin. Wyjmij 30 minut przed pieczeniem.

pieczona gęś faszerowana
Gęś faszerowana i przyprawiona

Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół.
Gęś przełóż do głębokiego naczynia żaroodpornego (najlepiej brytfanki) i przykryj. Wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Po 30 minutach podlej około 100 ml czerwonym słodkim winem. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez dwie godziny od czasu do czasu podlewając sosem powstałym podczas pieczenia. Na ostatnią godzinę odkryj gęś i zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Podlewaj oczywiście od czasu do czasu powstałym sosem.

Upieczone kawałki gęsi podawaj z porcją farszu i puree ziemniaczanym.

Możesz także przygotować do niej sos śliwkowy. Suszone śliwki ugotuj w czerwonym winie wytrawnym z wodą, skórką startą z cytryny, laską cynamonu i anyżem (proporcja wody do wina 50/50) przez około 20 minut. Wyjmij cynamon i anyż i zmiksuj sos. Dopraw ewentualnie cukrem, jeśli wolisz słodszy sos.

Smacznego

pieczona gęś faszerowana
Pieczona gęś faszerowana
pieczona gęś faszerowana
Faszerowana pieczona gęś
pieczona gęś faszerowana
Faszerowana pieczona gęś
pieczona gęś faszerowana
Pieczona gęś faszerowana