Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych pierogów. Mogę ich zjeść ogromne ilości. Po wyjeździe ziemniaczanym z Europlant i Chopin Vodka (o tej wyprawie przeczytacie tutaj), miałam między innymi zapas ziemniaków odmiany Omega. Są one idealne są na farsz do pierogów ruskich. O typach i odmianach ziemniaków natomiast możecie przeczytać tutaj

Przygotowanie ciasta, farszu i lepienie pierogów zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto go poświęcić. Smak delikatnego ciasta, przepysznego farszu i okrasy z wędzonego boczku jest obłędny.

pierogi ruskie
Pierogi ruskie z okrasą z boczku wędzonego i cebuli

Pierogi ruskie z okrasą z boczku wędzonego

Przyrządzenie:

Przygotuj ciasto. Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Rozgnieć widelcem, praską bądź tłuczkiem do kartofli. Odstaw do ostygnięcia.

Cebule obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj cebule. Posól i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smaż cebulę, aż się lekko zarumieni.

W misce wymieszaj ostygnięte ziemniaki z serem białym. Dodaj cebulę z patelni. Dopraw całość solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Farsz dokładnie wymieszaj widelcem.

Ciasto rozwałkuj cienko (ja do rozwałkowania używam maszynki do makaronu), szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcje farszu i lep pierogi. Aby łatwiej zlepić ciasto, delikatnie posmaruj brzegi zwilżonym wodą palcem. Układaj na desce oprószonej mąką. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Przygotuj okrasę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek także pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Dodaj boczek i smaż około 5 minut. Wrzuć cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż boczek i cebulka się zarumienią.

Pierogi podawaj gorące z okrasą z boczku wędzonego i cebulki.

Smacznego

pierogi ruskie
Ruskie pierogi z okrasą z boczku i cebuli
pierogi ruskie
Ruskie pierogi z okrasą z boczku wędzonego i cebuli
pierogi ruskie
Ruskie pierogi z okrasą z boczku wędzonego

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej + do podsypania
  • około 240 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 duża łyżka masła klarowanego

farsz:

  • 500 g sera białego tłustego
  • 500 g ziemniaków mączystych Typ C, ja miałam odmianę Omega
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

okrasa:

  • 1 duża cebula
  • 400 g boczku wędzonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego