Ryby lubię za to, że są pyszne i zdrowe. Ogromną także ich zaletą jest fakt, że nie potrzebują udziwnień i miliona dodatków oraz, że przygotowuje się je błyskawicznie. Kilka minut i mięso ryby jest gotowe. Łosoś w sosie miodowo – cytrynowym to przepis bardzo prosty, szybki w wykonaniu i wprost obłędny w smaku. I nie jest to tylko propozycja na piątek, bo ryby należy jeść zdecydowanie częściej – polecam trzy razy w tygodniu!
Łosoś w sosie miodowo – cytrynowym
Przyrządzenie:
Łososia umyj zimną wodą i osusz. Podziel na trzy części. Natrzyj je solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Odstaw na bok.
Czosnek posiekaj.
W miseczce wymieszaj dokładnie czosnek z wodą, sokiem z cytryny i miodem.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż kawałki łososia zaczynając od strony ze skórą. Po około 4 minutach smażenia przewróć łososia na drugą stronę. Po 2 minutach podlej łososia przygotowaną mieszanką w miseczce oraz dodaj na patelnię plasterki cytryny. Smaż rybę jeszcze 2 minuty podlewając sosem z patelni. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
Łososia podawaj od razu. Świetnie smakuje z ryżem jaśminowym.
Smacznego
*Patelnia, którą widzicie na zdjęciu to patelnia do indukcji marki Valdinox