Tortilla z wołowiną

Tortilla z wołowiną to bardzo pyszna propozycja na przekąskę, lunch albo kolację. Jak większość moich przepisów – przygotowuje się ją niezwykle łatwo i szybko. Placki pszenne można przygotować na wiele sposobów, z przeróżnymi dodatkami. Dzisiaj „na tapecie” mamy wołowinę. Zapraszam!

tortilla z wołowiną
Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami

Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami

Przyrządzenie:

Wołowinę umyj zimną wodą. Pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce do mięsa.

Cebulę czerwoną obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Paprykę umyj zimną wodą. Usuń gniazda nasienne i pokrój paprykę w paseczki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj czosnek. Smaż mieszając około 1 minutę i dodaj zmielone mięso. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż będzie lekko zarumienione. Dodaj paprykę słodką wędzoną oraz przecier pomidorowy oraz sok z cytryny. Smaż razem mieszając jeszcze przez jedną minutę. Odstaw na bok.

Placki tortilli połóż na drewnianej desce. Rozsmaruj porcje mięsa z patelni, cebulę czerwoną, paprykę żółtą, orzechy włoskie. Połóż plastry sera mimolette, rukolę i świeżą kolendrę. Zawiń placki i smaż na suchej patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Możesz podać je np. z sosem czosnkowym bądź innym ulubionym.

Smacznego

Tortilla z wołowiną
Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami
Tortilla z wołowiną
Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami
Tortilla z wołowiną
Tortille z wołowiną, serem mimolette i warzywami
  • 4 duże pszenne tortille
  • około 350 g chudej wołowiny (do zmielenia)
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 3 duże łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 żółta papryka
  • 4 garści rukoli
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 8 plastrów sera mimolette
  • sól i pieprz