Pierogi z kurkami i kaszą

Dobre pierogi lubię bardzo i mogę jeść je bardzo często. Ważne, żeby miały cieniutkie ciasto i pyszny farsz. Uwielbiam pierogi tradycyjne typu ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy z jagodami, ale lubię też kombinować w kuchni i sama przygotować ciekawy, nowy farsz. Tak też było w przypadku tego przepisu. Pierogi z kurkami i kaszą bulgur powstały spontanicznie i wyszły bardzo dobrze. Zależało mi na tym, aby to danie było lekkie, dietetyczne, dlatego podałam je z sosem czosnkowym przygotowanym z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu. Oczywiście pysznie będą także smakowały z rozpuszczonym masełkiem z natką pietruszki. Wybierz sam na co masz dzisiaj ochotę i przyrządź sobie te pierogi tak jak sobie tego życzysz.

pierogi z kurkami
Pierogi z kurkami i kaszą bulgur

Pierogi z kurkami i kaszą bulgur

Przyrządzenie:

Przygotuj ciasto. Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Posiekaj cebule szalotki oraz czosnek. Kurki dobrze oczyść.

Posiekaj natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż mieszając około 1 minutę. Dodaj kurki. Smaż, aż puszczą wodę i ta odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec dodaj prawie całą natkę pietruszki, zostaw trochę do posypania na górę pierogów do podania.

Kurki wymieszaj razem z kaszą, serkiem ricotta i sokiem z cytryny. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcje farszu i lep pierogi. Układaj na desce oprószonej mąką. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Posiekaj czosnek i dodaj do jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pierogi z kurkami i kaszą bulgur podawaj gorące polane sosem czosnkowym i posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego

pierogi z kurkami
Pierogi z kurkami i kaszą bulgur
pierogi z kurkami
Pierogi z kurkami i kaszą bulgur
pierogi z kurkami
Pierogi z kurkami i kaszą bulgur
pierogi z kurkami
Pierogi z kaszą bulgur i kurkami

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • około 240 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 duża łyżka masła

farsz:

  • 350 g ugotowanej kaszy bulgur
  • 600 g kurek
  • 2 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 duża łyżka serka ricotta
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

sos:

  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz