Dobre pierogi lubię bardzo i mogę jeść je bardzo często. Ważne, żeby miały cieniutkie ciasto i pyszny farsz. Uwielbiam pierogi tradycyjne typu ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy z jagodami, ale lubię też kombinować w kuchni i sama przygotować ciekawy, nowy farsz. Tak też było w przypadku tego przepisu. Pierogi z kurkami i kaszą bulgur powstały spontanicznie i wyszły bardzo dobrze. Zależało mi na tym, aby to danie było lekkie, dietetyczne, dlatego podałam je z sosem czosnkowym przygotowanym z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu. Oczywiście pysznie będą także smakowały z rozpuszczonym masełkiem z natką pietruszki. Wybierz sam na co masz dzisiaj ochotę i przyrządź sobie te pierogi tak jak sobie tego życzysz.
Pierogi z kurkami i kaszą bulgur
Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto. Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Posiekaj cebule szalotki oraz czosnek. Kurki dobrze oczyść.
Posiekaj natkę pietruszki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż mieszając około 1 minutę. Dodaj kurki. Smaż, aż puszczą wodę i ta odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec dodaj prawie całą natkę pietruszki, zostaw trochę do posypania na górę pierogów do podania.
Kurki wymieszaj razem z kaszą, serkiem ricotta i sokiem z cytryny. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcje farszu i lep pierogi. Układaj na desce oprószonej mąką. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Posiekaj czosnek i dodaj do jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Pierogi z kurkami i kaszą bulgur podawaj gorące polane sosem czosnkowym i posypane posiekaną natką pietruszki.