Kotleciki jajeczne

Kotleciki jajeczne to dla mnie smak dzieciństwa, dlatego nie mogłabym nie pokazać tego smaku moim dzieciom. Cieszy mnie, że bardzo polubiły to danie i nawet nie przeszkadza im duża ilość „zielonego”. Oczywiście nie przesadzam i nie posypuję im już ziołami na talerzu. Jedzą także je bez sosu chrzanowego. Ja natomiast z sosem zdecydowanie preferuję, a najlepiej jak jest zrobiony z bardzo ostrego chrzanu. Lubię je też z sosem musztardowym, ale też z jak najbardziej ostrej musztardy, np. Dijon.

Przy okazji przygotowania tej potrawy, po raz pierwszy używałam patelnię firmy Valdinox. Mam w domu kuchenkę indukcyjną i cały czas poszukuję dobrych sprzętów kuchennych, które będą z nią kompatybilne. Muszę przyznać, że pierwsze wrażenie jest bardzo dobre. Patelnia jest solidna i ciężka. Wykonana jest ze specjalnej powłoki, która daje efekt kamienia. Jest bardzo ładna, co dla mnie też jest bardzo ważne 🙂 Więcej informacji o tym modelu uzyskacie tutaj. Ja mam nadzieję, że mój nowy sprzęt kuchenny będzie się sprawdzał jak najdłużej. Mam jeszcze kilka innych naczyń kuchennych z tej linii i na pewno Wam o nich napiszę. Nie mogę doczekać się testowania patelni do naleśników, bo niestety moja dotychczasowa nie nadawała się już do smażenia.

kotleciki jajeczne
Kotleciki jajeczne z sosem chrzanowym

Kotleciki jajeczne z sosem chrzanowym

Przyrządzenie:

10 jajek ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek i przełóż do miski. Widelcem rozgnieć jajka. Dodaj 2 jajka surowe, 2 łyżki bułki tartej, natkę pietruszki, szczypior, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Ręką formuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Połóż na desce i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Kotleciki będą bardziej zwarte. Po tym czasie smaż kotleciki na gorącym maśle klarowanym, aż będą rumiane i chrupiące z zewnątrz.

kotleciki jajeczne
Kotleciki jajeczne
kotleciki jajeczne
Kotleciki jajeczne

Przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć je z tłuszczu.
W rondelku rozgrzej śmietankę z chrzanem, solą i pieprzem. Wymieszaj i zdejmij z ognia przed zagotowaniem.
Kotleciki jajeczne podaj polane sosem chrzanowym, posypane posiekaną natką pietruszki i szczypiorem.

Smacznego

kotleciki jajeczne
Kotleciki jajeczne z sosem chrzanowym
kotleciki jajeczne
Kotleciki jajeczne z sosem chrzanowym

*wpis o sprzęcie Valdinox powstał we współpracy ze sklepem Piękno w domu

  • 12 jajek
  • 2 duże łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • masło klarowane do smażenia

sos chrzanowy:

  • 150 ml tłustej śmietanki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 duże łyżki ostrego chrzanu