Lato w pełni. Choć pogoda u nas w kratkę to zdarzają się upalne dni. Wtedy najlepiej zjeść coś lekkiego, a najlepiej zimnego i orzeźwiającego. Idealnie sprawdzają się chłodniki! W dzisiejszym wpisie zapraszam Was na chłodnik z ogórka i awokado. Ma delikatną, kremową konsystencję, jest orzeźwiający i pyszny. Świetnie smakują z nim grillowane krewetki. Jeśli ich nie lubisz (choć tego nie rozumiem), możesz do zupy dodać pokrojone w kosteczkę zielone ogórki i rzodkiewki. Fajnie będą chrupały podczas jedzenia.
Chłodnik z ogórka i awokado z grillowanymi krewetkami
Przyrządzenie:
Ogórki zielone umyj i obierz. Przekrój na pół i wyjmij miąższ. Wyrzuć. Ogórki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Dodaj miąższ z awokado oraz wlej kefir i jogurt. Dodaj sok z limonek, syrop z agawy, obrane i pokrojone na mniejsze części ząbki czosnku, sól i pieprz cayenne do smaku. Całość zmiksuj blenderem i wstaw do lodówki, aby chłodnik się schłodził. Jeśli nie masz za dużo czasu na przygotowanie zupy – wstaw chłodnik do miski wypełnionej lodem albo schłodź uprzednio wszystkie składniki w lodówce.
Krewetki oczyść, umyj zimną wodą, usuń ogonki i osusz. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Skrop oliwą z oliwek. Grilluj krewetki na patelni grillowej z dwóch stron po około 2 minuty.
Kolendrę posiekaj.
Chłodnik podawaj z grillowanymi krewetkami oraz kolendrą.