Ten przepis to totalny sztos! Ukochany bób, kurki i boczek <3 Czy może być lepsze połączenie? Nie sądzę. Delikatne i cieniutkie ciasto, idealnie doprawiony farsz i mamy przepis na wybitne pierogi z bobem i kurkami. Mogłabym zjeść ich ilości ogromne – kocham wiosnę za te smaki!
Pierogi z bobem i kurkami z okrasą z boczku
Przyrządzenie:
Mąkę przesiej do miski i dodaj pół łyżeczki soli. Masło rozpuść w gorącej wodzie. Połącz wodę z mąką i ugnieć ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Po 10 minutach odstaw przykryte wilgotną ściereczką ciasto, na 30 minut.
Posiekaj cebule szalotki oraz ząbki czosnku.
Kurki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałeczki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebule szalotki i smaż, aż się zeszklą. Dodaj kurki i smaż, aż puszczą wodę i ta odparuje. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem i dodaj posiekane listki tymianku. Dokładnie wymieszaj całość.
Do miski z ugotowanym i ostudzonym bobem dodaj serek mascarpone. Połącz całość tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencja nie musi być jak gładkie puree, dobrze, gdy będą małe kawałeczki bobu. Do bobu przełóż kurki z patelni. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi ugniataj jeszcze przez 5 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Rozwałkuj na grubość około 3 mm. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego nakładaj porcję farszu. Sklejaj pierogi i układaj na desce podsypanej mąką.
Pierogi z kurkami i bobem gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Boczek wędzony pokrój na mniejsze kawałki. Usmaż na suchej patelni, aż będzie złocisty i chrupki.
Pierogi podawaj posypane kawałeczkami boczku i delikatnie podlej powstałym z niego tłuszczykiem 🙂