Pierogi z bobem i kurkami

Ten przepis to totalny sztos! Ukochany bób, kurki i boczek <3 Czy może być lepsze połączenie? Nie sądzę. Delikatne i cieniutkie ciasto, idealnie doprawiony farsz i mamy przepis na wybitne pierogi z bobem i kurkami. Mogłabym zjeść ich ilości ogromne – kocham wiosnę za te smaki!

pierogi z bobem
Pierogi z bobem i kurkami

Pierogi z bobem i kurkami z okrasą z boczku

Przyrządzenie:

Mąkę przesiej do miski i dodaj pół łyżeczki soli. Masło rozpuść w gorącej wodzie. Połącz wodę z mąką i ugnieć ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Po 10 minutach odstaw przykryte wilgotną ściereczką ciasto, na 30 minut.

Posiekaj cebule szalotki oraz ząbki czosnku.

Kurki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałeczki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebule szalotki i smaż, aż się zeszklą. Dodaj kurki i smaż, aż puszczą wodę i ta odparuje. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem i dodaj posiekane listki tymianku. Dokładnie wymieszaj całość.

Do miski z ugotowanym i ostudzonym bobem dodaj serek mascarpone. Połącz całość tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencja nie musi być jak gładkie puree, dobrze, gdy będą małe kawałeczki bobu. Do bobu przełóż kurki z patelni. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi ugniataj jeszcze przez 5 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Rozwałkuj na grubość około 3 mm. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego nakładaj porcję farszu. Sklejaj pierogi i układaj na desce podsypanej mąką.

Pierogi z kurkami i bobem gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Boczek wędzony pokrój na mniejsze kawałki. Usmaż na suchej patelni, aż będzie złocisty i chrupki.

Pierogi podawaj posypane kawałeczkami boczku i delikatnie podlej powstałym z niego tłuszczykiem 🙂

Smacznego

pierogi z bobem
Pierogi z bobem i kurkami
pierogi z bobem
Pierogi z bobem i kurkami
pierogi z bobem
Pierogi z bobem i kurkami
pierogi z bobem
Pierogi z bobem, kurkami i okrasą z boczku
pierogi z bobem
Pierogi z farszem z bobu i kurek
  • 250 g kurek
  • 3 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • około 450 g ugotowanego i obranego bobu
  • 2 duże łyżki serka mascarpone
  • 1 duża łyżka posiekanych listków tymianku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 250 g boczku wędzonego

na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 13 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • około 120 ml gorącej wody