Pieczone przepiórki i warsztaty z Mój Ulubiony

Niedawno miałam to szczęście i zostałam zaproszona na warsztaty z serkiem „Mój Ulubiony” z Wielunia. Warsztaty prowadziła jedna z moich ulubionych szefowych kuchni – Oliwia Bernady, która na co dzień szefuje w restauracji hotelu Poziom 511. Spotkanie z Oliwią, wspólne gotowanie z blogerami – to był po prostu świetny dzień. Jednak królem tego dnia był serek „Mój Ulubiony”, który nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Jego skład to śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej. Po prostu hit! Do tego jest bardzo smaczny. Pasuje zarówno do wytrawnych jak i słodkich potraw. I takie właśnie też dania przygotowywaliśmy podczas warsztatów. Moja grupa przyrządzała pieczone przepiórki, dlatego tym przepisem dzielę się w tym wpisie z Wami.

Popatrzcie jednak na zdjęcia innych potraw. Wszystko, co przygotowała Oliwia było wybitnie pyszne. Z pewnością widać na nich także, że bawiliśmy się świetnie.

Mój ulubiony

pieczone przepiórki

pieczone przepiórki

rzepa arbuzowa

rzepa arbuzowa

mój ulubiony

mój ulubiony

jesiotr wędzony

Oliwia Bernady

pieczone przepiórki
Pieczone przepiórki

Mój ulubiony

pieczone przepiórki

proja
Proja
pieczony dorsz
Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami
mus ze szparagów
Mus z białych szparagów, twarożku „Mój ulubiony” i białej czekolady
sernik
Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową

Pieczone przepiórki z sosem na cydrze z broccolini i podkiszoną  rzepą arbuzową

Sposób wykonania:

Przepiórki myjemy, osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min  w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając 100 g twarożku „Mój ulubiony”. Doprowadzamy do wrzenia. Rzepę obieramy, kroimy w cieniutkie plastry na mandolinie. Wodę, cytryny, sól i rozgniecione ziarenko kardamonu mieszamy i zalewamy rzepę i odstawiamy na kilka godzin. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i blanszujemy umyte i przycięte broccolini przez 2 min. Polewamy roztopionym na patelni masłem. 200g twarożku „Mój ulubiony” umieszczamy w dużym, szerokim słoju i podwędzamy go drewnem jabłoni za pomocą smoking gum (opcjonalnie). Przepiórki serwujemy z plastrami rzepy, sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku.

Smacznego

*zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Julity z Wrząca Kuchnia