Niedawno miałam to szczęście i zostałam zaproszona na warsztaty z serkiem „Mój Ulubiony” z Wielunia. Warsztaty prowadziła jedna z moich ulubionych szefowych kuchni – Oliwia Bernady, która na co dzień szefuje w restauracji hotelu Poziom 511. Spotkanie z Oliwią, wspólne gotowanie z blogerami – to był po prostu świetny dzień. Jednak królem tego dnia był serek „Mój Ulubiony”, który nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Jego skład to śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej. Po prostu hit! Do tego jest bardzo smaczny. Pasuje zarówno do wytrawnych jak i słodkich potraw. I takie właśnie też dania przygotowywaliśmy podczas warsztatów. Moja grupa przyrządzała pieczone przepiórki, dlatego tym przepisem dzielę się w tym wpisie z Wami.
Popatrzcie jednak na zdjęcia innych potraw. Wszystko, co przygotowała Oliwia było wybitnie pyszne. Z pewnością widać na nich także, że bawiliśmy się świetnie.
Pieczone przepiórki z sosem na cydrze z broccolini i podkiszoną rzepą arbuzową
Sposób wykonania:
Przepiórki myjemy, osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając 100 g twarożku „Mój ulubiony”. Doprowadzamy do wrzenia. Rzepę obieramy, kroimy w cieniutkie plastry na mandolinie. Wodę, cytryny, sól i rozgniecione ziarenko kardamonu mieszamy i zalewamy rzepę i odstawiamy na kilka godzin. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i blanszujemy umyte i przycięte broccolini przez 2 min. Polewamy roztopionym na patelni masłem. 200g twarożku „Mój ulubiony” umieszczamy w dużym, szerokim słoju i podwędzamy go drewnem jabłoni za pomocą smoking gum (opcjonalnie). Przepiórki serwujemy z plastrami rzepy, sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku.
Smacznego
*zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Julity z Wrząca Kuchnia